Δυναμικό παρόν στον ελληνική αγορά κόκκινων δανείων και διαχείρισης απαιτήσεων δίνει τις τελευταίες εβδομάδες η JP Morgan.

Στελέχη της αγοράς μιλώντας στο NPL Confidential αναγνωρίζουν την δυναμική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα γεγονός που προφανώς αποδίδεται στον άριστο γνώστη της εγχώριας οικονομικής πραγματικότητας Στέλιο Παπαδόπουλο που κρατά τα ηνία της JP Morgan για την Ελλάδα.  

Ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ επιχειρεί να δώσει το στίγμα της στρατηγικής που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η JP Morgan επί των ημερών του στην Ελλάδα και εκτός των συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρει η τράπεζα σε αναδοχές, επιχειρεί πλέον δυναμικό μπάσιμο και στα σχέδια αναδιάρθρωσης μεγάλων εταιρειών αλλά και στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγα 24ωρα η JP Morgan πήρε τη δουλειά της πρώτης σχετικά «μικρής» τιτλοποίησης ύψους 300 εκατ ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών στην οποία θα προχωρήσει η ΔΕΗ ενώ συμμετέχει και στις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις της τράπεζας Πειραιώς συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ στεγαστικά του project Phoenix και 5 δις ευρώ του project Vega).

Η ΔΕΗ προσπαθεί να τα βγάλει πέρα υπό το βάρος απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ και επεξεργάζεται εδώ και μήνες ένα σχέδιο τιτλοποίησης μέρους των ανεξόφλητων λογαριασμών και πώλησής τους σε επενδυτές, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συναλλαγές τιτλοποίησης των δυο δανειακών χαρτοφυλακίων έως τις αρχές του 2021.

  • «Οι δύο τελευταίες δουλειές, με την ΔΕΗ και την Τράπεζα Πειραιώς» κάνουν σαφείς στην αγορά τις προθέσεις και την στρατηγική που ήθελε να υιοθετήσει για την Ελλάδα η JP Morgan όταν και προχώρησε στην πρόσληψη του πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιου Παπαδόπουλου για να ηγηθεί της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής στην Ελλάδα»τονίζει με νόημα έμπειρο στέλεχος της αγοράς, και προσθέτει ότι σίγουρα θα ακολουθούσουν και άλλες. 

Ο κ. Παπαδόπουλος ασκεί τα νέα του καθήκοντά και αναφέρεται στον επικεφαλής της JP Morgan για τη Γαλλία και για την περιφέρεια που καλύπτει το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Ιβηρική και την Ιταλία. Με την πρόσληψή του ο Στέλιος Παπαδόπουλος κάλυψε τη θέση που έμεινε κενή μετά την αποχώρηση του Αριστείδη Βουράκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Παπαδόπουλος ήταν επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ από το 2012, υπεύθυνος για την εποπτεία του σχεδιασμού και της εκτέλεσης του προγράμματος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και την επιστροφή της αγοράς στις αγορές. 

Πριν τον ΟΔΔΗΧ, είχε διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος στην Citigroup, την BNP Paribas και τη Societe Generale.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here