Γράφει η «ξενοδόχος»

Σε έναν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό όπως είναι ο κορωνοϊός και η κρίση που έχει φέρει στην ελληνική οικονομία είναι λογικό να χρησιμοποιούνται ενίοτε και πολεμικοί όροι, ωστόσο στην περίπτωση του ελληνικού τουρισμού εκτός από τους εξωγενείς κινδύνους έχει ξεσπάσει και …εμφύλιος.

Η χθεσινή- κυριακάτικη- ανάρτηση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με χρήση πολεμικών όρων, όπως αυτός περί ‘’πέμπτης φάλαγγας’’ φαίνεται ότι έχει συγκεκριμένους αποδέκτες και κάθε άλλο παρά ενωτικό κλίμα φανερώνει, σε έναν κλάδο ο οποίος ενώ είχε ‘’στρωμένες’’ τις προϋποθέσεις για νέα ρεκόρ φέτος- την όγδοη συνεχή χρονιά- βρίσκεται στο άλλο άκρο, με ανοικτό ακόμη και να χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής χρονιάς.

  • «Πέρασαν έξι εβδομάδες από εκείνο το Σ/Κ που εμφανίστηκε ο COVID-19 στην Ιταλία και έμελλε να αλλάξει-προσωρινά άραγε;- τον δυτικό τρόπο ζωής», αναφέρει στο linkedin ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος.
  • «Μέσα σε αυτό το διάστημα, κοινωνίες και οικονομίες κατέρρευσαν και για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη μας, έχει ουσιαστικά ανασταλεί κάθε δραστηριότητα επ’ αόριστον. Στις κρίσεις όμως αναδεικνύονται ηγεσίες και ηγήτορες. Άνθρωποι και ομάδες που βγαίνουν μπροστά, τολμούν, δε λογαριάζουν κόστος και διατηρούν καθαρό μυαλό παρά τη θολούρα.
  • Η χώρα μας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και ειλικρινά ελπίζω, στο τέλος αυτού του εφιάλτη, να επιβεβαιωθεί πανηγυρικά αυτή η αίσθηση που τώρα υπάρχει.
  • Για τον τουρισμό δεν μπορώ να πω πολλά, δεν είναι άλλωστε η ώρα να κρίνω δημόσια τον εαυτό μου. Αυτό που μπορώ να πω όμως, είναι ότι προσπαθήσαμε και προσπαθούμε στον ΣΕΤΕ να κάνουμε ότι είναι δυνατό, για να μπορέσουμε σύντομα να ξαναχτίσουμε ό,τι έχει γκρεμιστεί.
  • Και κάτι τελευταίο: σε όλους τους πολέμους υπάρχει η 5η φάλαγγα που υποσκάπτει την προσπάθεια. Θα έρθει η ώρα της που θα αποκαλυφθεί και θα αποδοθεί στη χλεύη και απαξίωση της κοινής γνώμης. Συνεχίζουμε λοιπόν, με όραμα την επανεκκίνηση, με χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, με ισχυρό brand name, να ξαναγίνει ο τουρισμός μας πρωταγωνιστής», αναφέρει ο κ. Ρέτσος.

Για το ποιοι αποτελούν την 5η Φάλαγγα στον κλάδο, μάλλον οι λεπτομέρειες έρχονται οσονούπω.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΤΕ έχει κρίνει σε πρώτη φάση και με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα επαρκή τα μέτρα από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου και αναμένει προς το τέλος Απριλίου να έρθει και επιπλέον στήριξη σε σχέση με τα δάνεια αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών του τουριστικού «πακέτου».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, επίσης μέσω κοινωνικών δικτύων έδωσε επίσης μία ακόμη πτυχή:

  • «Ένα από τα πιεστικότερα ζητούμενα είναι η στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό από τον Ιούνιο και μετά. Με δεδομένη την σχεδόν βέβαιη απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των τουριστικών αφίξεων και εσόδων το 2020, απαιτείται άμεση χάραξη στρατηγικής υποστήριξης τους…
  • Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ισότιμα όλους τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό», ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here