Σε έναν πλανήτη όπου ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία και η κλιματική αλλαγή προκαλεί τεράστιες καταστροφές, η παραγωγή τροφίμων δείχνει ότι σύντομα μπορεί να φτάσει στα όριά της. Κι όμως σε αυτό το «δύσκολο» πλαίσιο η σπατάλη τροφίμων είναι τεράστια, με βαρύ κόστος για το περιβάλλον, την οικονομία αλλά και τις τσέπες των ίδιων των καταναλωτών.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει μια από τις χειρότερες «πρωτιές».

  • Συνολικά 196 κιλά σπατάλης τροφίμων χρεώνονται κατά μέσο όρο σε κάθε Έλληνα (4η χειρότερη θέση στην Ε.Ε.) έναντι 173 κιλών που αντιστοιχούν σε κάθε Ευρωπαίο.
  • Είμαστε στην 3η χειρότερη θέση στην Ε.Ε. για την ορθή κατανόηση (μόλις 22% των πολιτών) της ένδειξης «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» (best before date).
  • Έχουμε υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε., στους καταναλωτές που θα πετούσαν ένα τρόφιμο μετά την πάροδο της ημερομηνίας «ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από», ανεξαρτήτως εάν το τρόφιμο δείχνει ασφαλές.

Μερικά στοιχεία σε παγκόσμια κλίμακα μιλούν εύγλωττα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση και γιατί κάτι πρέπει να αλλάξει:

  • 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται ή σπαταλάται κάθε χρόνο. Ισούται με 1,3 δισ. τόνων τροφίμων καλύπτουν το 28% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης ή μια έκταση ίση με την Κίνα.
  • 45% είναι η σπατάλη σε φρούτα και λαχανικά παγκοσμίως ή 3,7 τρισ. μήλα
  • 35% η σπατάλη σε ψάρια και θαλασσινά ή 3 δισ. σολομοί
  • 20% η σπατάλη στο κρέας ή 75 εκατ. αγελάδες
  • 286 τόνοι δημητριακών ή 763 δισ. κουτιά ζυμαρικών πετιούνται μόνο στις αναπτυγμένες χώρες

Είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Για το σκοπό αυτό κινητοποιήθηκαν η Οργάνωση «Μπορούμε» και η ΑΒ Βασιλόπουλος με τη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» (Alliance for the Reduction of Food Waste) η οποία διαρκώς διευρύνεται.

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη των Τροφίμων», έγινε γνωστό ότι πολλές ισχυρές εταιρείες αλλά και οργανισμοί έχουν ήδη υπογράψει «Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας»: ΑΒ Βασιλόπουλος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Γρηγόρης, ΔΕΛΤΑ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, Μπορούμε, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων/ Εργαστήριο Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου, ΣΕΒΤ, Τράπεζα Τροφίμων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, DRAXIS ENVIRONMENTAL, EUROCATERING, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, INTERCATERING, Nestlé Ελλάς, NFA- Natural Food Additives, WWF Ελλάς.

Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν συνέργειες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την έκταση και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων, αλλά και εκπαίδευση για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Επιπρόσθετα, μέσα από την “Συμμαχία” προωθείται η ανταλλαγή πληροφορίας και γνώσης, η ανάδειξη καλών πρακτικών, η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας αλλά και η διευκόλυνση και προώθηση της δωρεάς πλεονασμάτων τροφίμων για κοινωφελή σκοπό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ