Την απόφαση να ομαδοποιήσουν τα δάνεια επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους ίδιους τομείς και άρα, εμφανίζουν τις ίδιες ανάγκες έχουν λάβει οι servicers, με την Intrum να δείχνει πρώτη τον δρόμο με το project Tethys.

«Για τις επίμαχες επιχειρήσεις η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι αρκετή, μιας και εμφανίζουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας», σχολιάζουν στο NPL Confidential αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας πως προσεχώς στην αγορά θα βγουν προς πώληση και άλλα τέτοια «πακέτα», προσελκύοντας επενδυτές που, όμως, δεν είναι οι παραδοσιακοί NPL buyers. Ήδη η Intrum έχει γνωστοποιήσει πως εξίσου σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης έχουν και άλλοι κλάδοι, όπως αυτοί των logistics και των τροφίμων, προσθέτοντας στον τελευταίο και τα οινοποιεία.

Πρόκειται, άλλωστε, για μία αγορά που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι μικρή σε μέγεθος και κατακερματισμένη, με τις επιχειρήσεις να έχουν ανάγκη από κεφάλαια, τεχνογνωσία και οικονομίες κλίμακος. Το συγκεκριμένο project που έχει ήδη δρομολογήσει ο servicer αναμένεται να βγει στην αγορά τον επόμενο χρόνο, μιας και πρέπει να γίνουν μία σειρά από προετοιμασίες, προκειμένου να προσφερθεί «καθαρό» στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η διαδικασία αυτή θεωρείται σημαντική, δεδομένου ότι όσο πιο… έτοιμο είναι το χαρτοφυλάκιο τόσο λιγότερες οι ερωτήσεις από πλευράς των επενδυτών, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειωθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της συναλλαγής και θα αυξηθεί το τίμημα. 

Όσον αφορά στο Tethys, μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να έχει ανακοινωθεί το όνομα του προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα βρεθεί με περισσότερα από 70 ξενοδοχεία. Υπενθυμίζεται πως η απόφαση θα κριθεί μεταξύ των Apollo, Bain, CarVal, Deutsche Bank, Brown, καθώς και εταιρειών συμφερόντων Λασκαρίδη, Βελάνη, αλλά και του fund SMERemediumCap (SMERC) που διαχειρίζεται ο Νίκος Καραμούζης. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here