Στα 150 εκατ. ευρώ εκτιμά η αγορά το τίμημα για το project Tethys, οι δεσμευτικές προσφορές για το οποίο αναμένεται να κατατεθούν στην lntrum τον επόμενο μήνα. 

Όπως έχει γράψει το NPL Confidential πρόκειται για πακέτο δανείων ονομαστικής αξίας της τάξεως των 290 εκατ. ευρώ που αφορούν 75 ξενοδοχεία, αν και έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενδέχεται για διάφορους λόγους ο αριθμός τους να έχει περιοριστεί σε 70. 

Το συγκεκριμένο πακέτο, το οποίο σύμφωνα με κύκλους της αγοράς εκτιμάται ότι θα αλλάξει χέρια σε τίμημα όχι υψηλότερο του 50% της ονομαστικής αξίας των δανείων, ήτοι πέριξ των 150 εκατ, θα αποτελέσει και τεστ για το επενδυτικό κλίμα στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος οψίμως ανακάμπτει δυναμικά. 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν το πακέτο πωληθεί στο υποθετικό 50% της αξίας του, δηλαδή στα 145 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει πως η μέση αξία κτήσης ανά μονάδα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 2 εκατομμυρίων, ενώ άλλα 2 εκατομμύρια υπολογίζεται πως θα απαιτηθούν για τις ανακαινίσεις. Για τα 290 εκατ. της ονομαστικής αξίας υπάρχουν εξασφαλίσεις που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί σε επενδυτές, καλύπτουν περίπου τα 260 εκατ. εξ αυτών, ενώ τα δύο στα τρία δάνεια είναι ήδη, όπως προαναφέρθηκε, καταγγελμένα.

Στην τρέχουσα φάση έχει διαμορφωθεί short list που απαρτίζεται από περίπου 10 υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που αναμένεται να καταλήξει με την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών εντός Ιουλίου. 

Μεταξύ των επενδυτών αυτών περιλαμβάνονται μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που είναι ενεργά στην ελληνική αγορά ακινήτων αλλά και ξένα και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα που λειτουργούν στρατηγικά. Μεταξύ αυτών αναφέρονται από την αγορά ενδεικτικά οι Davidson Kempner, Fortress Investment Group, Bain Capital LP και Aroundtown SA. Παράλληλα διαμορφώνονται αυτή την περίοδο και κοινοπραξίες μεταξύ των προκριθέντων.

Πρόκειται για ξενοδοχεία με καταγγελμένα δάνεια και τα 6 στα 10 είναι πέντε και τεσσάρων αστέρων. Τα περισσότερα πάντως χρήζουν εκτενών ανακαινίσεων. Επομένως οι υποψήφιοι αγοραστές του πακέτου θα πρέπει να συνεκτιμήσουν στην προσφορά τους και τον προϋπολογισμό των εργασιών αυτών, όπως ασφαλώς και τη δυνατότητα ανάκτησης των απαιτήσεων μέσω αναδιάρθρωσης ή εκποίησης. 

Σύμβουλοι της Intrum για το project Tethys είναι η Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία, η Euroxx και η EY.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here