Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταρτίσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς του 2023, χωρίς οριζόντια μέτρα στήριξης αλλά μόνο με στοχευμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

  • Προστασία των ευάλωτων όχι γενικευμένα μέτρα στήριξης της κατανάλωσης

Αυτό είναι το μήνυμα των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

H Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τις οριστικές αποφάσεις της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο λήψης κοινών μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης ώστε να υπολογίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει το 2023 γενναία δημοσιονομική προσαρμογή ύψους άνω του 3% του ΑΕΠ προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση των υπουργών του Eurogroup, παράταση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής το 2023 «δεν δικαιολογείται».

  • «Το μακροοικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών μεγέθυνσης και της δυναμικής του πληθωρισμού, έχει επιδεινωθεί»,

O εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι

  • «πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία» μεταξύ της στήριξης όσων είναι πιο ευάλωτοι στις υψηλές τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής και της υιοθέτησης μιας «πιο συνετής» δημοσιονομικής στάσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here