Το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει τους επιχειρηματίες την επαύριο της κρίσης του κορωνοϊού σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μίλησε για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, το επίδομα των 800 ευρώ θα συνεχίσει να δίδεται στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές ή που θα κρατήσουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους.

Όμως «όταν ένας επιχειρηματίας μας ζητήσει πίσω τους εργαζόμενούς του, τότε αυτοί θα πληρώνονται από την επιχείρηση», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμη πως το κράτος έχει και άλλα όπλα στη φαρέτρα του, όπως τη βοήθεια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, μέσω του οποίου θα καλύπτεται η διαφορά στον μισθό εργαζομένων που θα απασχολούνται λιγότερες ώρες.

Για τους 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες ο υπουργός, μιλώντας στον Real Fm είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να πληρωθούν την Πέμπτη ή το αργότερο Δευτέρα- Τρίτη εξαιτίας της αργίας της πρωτομαγιάς. Εχουν ήδη υποβάλει αίτηση στη σχετική πλατφόρμα 547.092 άτομα και περιμένουμε άλλες 50.000».

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ανέφερε ότι θα ενταχθούν πάνω από 90.000 επιχειρήσεις με πληρωμές το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας το φαινόμενο επιχειρήσεων που δήλωσαν αύξηση τζίρου το Μάρτιο αλλά αιτήθηκαν ενίσχυσης.

Για το επίδομα στους επιστημονικών κλάδων σημείωσε ότι το σύστημα έχει δεχτεί 180.353 αιτήσεις και το σύστημα θα ανοίξει εκ νέου για να δηλώσουν και οι υπόλοιποι, ώστε να γίνουν πληρωμές την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την προστασία της α’ κατοικίας είπε: «Το ισχύον σχήμα ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και θα αποδείξουμε ότι την κατάλληλη στιγμή λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα με κοινωνική ευαισθησία».

Ερωτηθείς για διευκολύνσεις σε σχήματα ρυθμίσεων όπως αυτά των 100 δόσεων ώστε να μην χαθούν είπε «μετά την περίοδο των αναστολών δεν θα ζητήσουμε προφανώς πληρωμές τριών μηνών εφάπαξ. Θέλουμε να διατηρήσουμε την κουλτούρα πληρωμών, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα βγαίνουν στη σέντρα, αλλά όσοι δεν μπορούν θα βοηθηθούν».

Ο Χρ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος νέου μνημονίου και απάντησε: «ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την κρίση είναι ακριβώς για να αποφύγουμε ένα μνημόνιο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here