του Ιωάννη Ρουκά

Νέα πράξη στο δράμα των κόκκινων δανείων ξεκινάει με την πώληση πακέτων δανείων από τις «Ελληνικές» Συστημικές Τράπεζες σε ξένα Funds και Εταιρείες Διαχείρισης (Servicers).

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέοι «ιδιοκτήτες» των δανείων αυτών, δεν θα παραδοθούν και τόσο εύκολα σε όσους πιστεύουν ότι εφόσον τα δάνεια αγοράστηκαν σε χαμηλές αξίες, τα Funds θα τους προσφέρουν αμέσως και πιο εύκολα ευνοϊκές ρυθμίσεις και κουρέματα.

Η συζήτηση θα ξεκινάει από το σύνολο της οφειλής και φυσικά η τελική ρύθμιση θα εξαρτάται από την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη.

Στην περίπτωση μάλιστα των δανειοληπτών – επιχειρήσεων (ή ελευθέρων επαγγελματιών), η συζήτηση θα είναι πιο απαιτητική καθώς θα πρέπει οι δανειολήπτες να πείσουν τους νέους κατόχους των δανείων τους, ότι αφενός είναι βιώσιμοι, αφετέρου δε ότι δεν μπορούν να πληρώνουν πάνω από ένα ποσό.

Αν και τα Funds και οι Εταιρίες Διαχείρισης διέπονται από τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις, η διαπραγμάτευση μαζί τους δεν θα είναι καθόλου μια εύκολη και αυτόματη διαδικασία.

Σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό, ότι στα πλαίσια του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και εφόσον εμφανιστεί ως Πιστωτής Fund ή Διαχειριστής, εκεί η συζήτηση θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή, καθώς οι εταιρείες αυτές δεν θα διακατέχονται από «κοινωνικά» αντανακλαστικά και ευαισθησίες αλλά και φόβους για δικαστικές ή ότι άλλο κινήσεις από την πλευρά του δανειολήπτη ή των ενώσεων τους.

Είναι μεγάλης σημασίας η ομάδα διαπραγμάτευσης εκ μέρους του Δανειολήπτη (Οικονομολόγος, Δικηγόρος), να έχει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις σε αυτό το πεδίο για να προστατεύσει τον δανειολήπτη (ιδιώτη ή επιχείρηση), από ακραίες συμπεριφορές και προτάσεις των νέων πιστωτών.

Μένει βέβαια να αποδειχθεί στην πράξη εάν και αυτοί οι νέοι πιστωτές, οι Πιστωτές χωρίς Πρόσωπο, μπορέσουν να εισπράξουν τα αναμενόμενα ποσά που έχουν υπολογίσει στα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Και αυτό διότι το σημαντικότερο σε όλο αυτό το σκηνικό με τα κόκκινα δάνεια είναι να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στη Χώρα μας, κάτι που θα επιτρέψει και τους δανειολήπτες να μπορέσουν να αποπληρώσουν το κομμάτι του δανείου τους που θα έχουν συμφωνήσει με τους παλιούς ή νέους ιδιοκτήτες των δανείων τους.

{Ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς  είναι Οικονομολόγος

Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ – Μακεδονίας}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ