του Γιώργου Προκοπάκη
Την Πέμπτη 21/7 ο ΟΔΔΗΧ εξέδωσε 5ετές ομόλογο κυμαινομένου επιτοκίου, Euribor 3 μηνών + 133 μβ, €1 δισ, το οποίο πήραν οι 4 συστημικές τράπεζες.
Στα ντοκουμέντα της έκδοσης αναγράφεται πως ο εκδότης (το ελληνικό δημόσιο) προχωρά σε διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης κάνοντας χρήση εξειδικευμένης επενδυτικής πρότασης.
  • [“This transaction marks Hellenic Republic’s first FRN in the debt capital markets for more than a decade and is in alignment with the Issuer’s focus to further diversify its sources of funding. It allows the Hellenic Republic to continue executing its debt issuance programme, despite elevated volatility in the markets, utilizing a niche investment proposition.”]
Ποιά είναι η “εξειδικευμένη επενδυτική πρόταση”; Ας τη δούμε.
Οι τράπεζες έχουν αντλήσει €50 δισ ρευστότητας και επειδή δεν ασκούν τραπεζική έχουν καταθέσει €52 δισ στην ΤτΕ.
Καρπούνται την επιτοκιακή διαφορά, περίπου 0.5%.
Τη ρευστότητα παρέχει η ΕΚΤ με τις αποφάσεις της άνοιξης 2020 κατ’ εξαίρεσιν, αποδεχόμενη σχεδόν όποιο χαρτί προσκομίζουν οι τράπεζες.
Αγοράζοντας €1 δισ παίρνουν τόκο περίπου 1.5% σήμερα (κυμαινόμενο είπαμε).
Τα χαρτιά που έχουν αγοράσει μπορούν να τα δώσουν στην ΕΚΤ για ανάκτηση της ρευστότητας. Οπότε, διπλά και τρίδιπλα κερδισμένες.
  • Τα αρχικά ενέχυρα, junk υπό κανονικές συνθήκες, βγάζουν τόκο 2% με τις τράπεζες να μην είναι τράπεζες!
Εν προκειμένω, η επενδυτική πρόταση που βγάζει χρηματοροές στις τράπεζες από το πουθενά, είναι τέτοια που οι τράπεζες μπορεί να είναι …λαρζ και να τιμολογούν κάτω από την αγορά – τι τους νοιάζει;
Αν το σχήμα σας μοιάζει για τύπωμα χρήματος, καλώς το πιάσατε.
  • Η πιρουέτα έχει να κάνει με το ότι το οικονομικό επιτελείο παίζει με το χρέος για να διαιωνίζει και ένα τραπεζικό σύστημα που “μεγαλουργεί” από προμήθειες και όχι χρηματοδοτώντας την οικονομία.
Το έχουν ξανακάνει, με το 30ετές ομόλογο ιδιωτικής τοποθέτησης των €5.4 δισ. Τότε βέβαια, τα έσπασαν.
Και υποτιμολόγηση του εκδοθέντος χρέους (η ΤτΕ έδινε 133% απόδοση 30ετίας και η Εθνική “πλήρωσε” 114%) και ξεφόρτωμα €1.3 δισ ομολόγων στα Ταμεία.
  • Το χαριτωμένο βέβαια είναι πως ο Διοικητής της ΤτΕ βγαίνει κάθε τόσο και λέει πως οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και αντί να τη διοχετεύουν στην οικονομία αγοράζουν ομόλογα ή παρκάρουν τα λεφτά.
Οι πιρουέτες είναι στην ουσία αντευρωπαϊκή πολιτική.
Από το 2010 η ΕΕ και η Ευρωζώνη προσπαθούν να κόψουν τον εναγκαλισμό κράτους-τραπεζών και οι δικοί μας διαχειριστές προχωρούν σε “διαφοροποίηση χρηματοδοτικών πηγών”.
Ποιά διαφοροποίηση; Μια ζωή ο κρατισμός και ο πελατειασμός έστελναν στο κρεβάτι τις τράπεζες με το δημόσιο.
Θυμάστε γιατί απεπέμφθη ο Αράπογλου από την Εθνική;
Μια και το πιάσαμε, ας πάμε και παρακάτω.
Ο ΟΔΔΗΧ θεωρεί μεγάλη επιτυχία πως “ασφαλίστηκε” έναντι του κυμαινομένου επιτοκίου των δανείων GLF.  Στριμόκωλο το Euribor 3 μηνών + 50 μβ, ενώ τώρα το Euribor + 133 μβ είναι εφαρμογή της πολιτικής διαχείρισης!
Τι τους νοιάζει; Οι φορολογούμενοι τα πληρώνουν.
  • €4.5 δισ έχουμε πετάξει από το παράθυρο για να ασφαλιστούμε έναντι του “Euribor + 50” και βρίσκουμε ευκαιρίες στο “Euribor + 133”.
Κανονικό δούλεμα δηλαδή.
Ας πάμε και στο άλλο, τα δάνεια ΔΝΤ που εξοφλήσαμε.

Τον Αύγουστο 2021 ο ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρας υπέγραψε κάτι με το ΔΝΤ και μετά δήλωσε: τα πάμε τόσο καλά που από οφειλέτης του ΔΝΤ γίναμε πια δανειστής του!

Τι έγινε τότε; Αξίζει να το δούμε.

Το ΔΝΤ δίνει το λεγόμενο allocation σε όλες τις χώρες μέλη του, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής.
Το allocation είναι σε SDR, το “νόμισμα” του ΔΝΤ.
Δίνεται για να ενισχυθούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κάθε χώρας, δεν υπάρχει υποχρέωση επιστροφής, πληρώνεται τόκος όμως (κυμαινόμενος).
Για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα μιας χώρας σε SDR (τα holdings) το ΔΝΤ πληρώνει τόκο ίσο με τον προηγούμενο.
Οπότε, εάν μια χώρα κρατήσει το allocation σε SDR έχει πρόσθετα διαθέσιμα με μηδενικό κόστος.
Αν θυμάστε, τον Ιούνιο 2015 ο Βαρουφάκης πλήρωσε δόσεις του ΔΝΤ με λεφτά του ίδιου του ΔΝΤ (κάπου €940 εκατ τότε) – σαρώθηκαν τα holdings.
Τον Αύγουστο 2021 το ΔΝΤ ως πανδημική ενίσχυση αύξησε κατά 650 δισ € το συνολικό allocation.
Στην Ελλάδα ήλθε το ισόποσο των €2.818 εκατ.
Οπότε ο κ. Σταϊκούρας, παραβλέποντας την εισροή κεφαλαίων, μας λέει πως δανείζουμε το ΔΝΤ με τα holdings!
  • Τα holdings όμως πλήρωσαν τα δάνεια του ΔΝΤ που εξοφλήσαμε τον Απρίλιο, οπότε για το ισόποσο δεν γίνεται πια συμψηφισμός τόκων με το allocation.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Θεοχάρης σε άρθρο του στο Capital είχε πει τον Ιανουάριο αυτό που δεν έλεγε ο κ. Σταϊκούρας.

Έγραφε:

  • Παίρνουμε χαμηλότοκα κεφάλαια από το ΔΝΤ και εξοφλούμε τα χαμηλού μεν, υψηλότερου όμως, τόκου δάνεια.

Το ζήτημα λοιπόν είναι τα επιτόκια.

Ο τόκος του ΔΝΤ είναι το υψηλότερο των 0.05% και ενός σταθμισμένου μέσου επιτοκίου έξι νομισμάτων.
Τον Αύγουστο 2021 το επιτόκιο ήταν 0.05%, σήμερα όμως είναι 1.373%! Τα δάνεια που εξοφλήσαμε κόστιζαν κάπου 1.1%.
Πιρουέτα με κίνηση άπειρης ομορφιάς!
  • Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε εξοφλήσει τα δάνεια του ΔΝΤ και να πληρώνουμε εσαεί τόκο για τα δάνεια που δεν χρωστάμε πια! Δανειστές του ΔΝΤ, κιμπάρηδες όμως.
Η κατάσταση είναι όντως δύσκολη. Είναι η συγκυρία με τη νομισματική σύσφιγξη, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τον πληθωρισμό. Είναι όμως και οι πολιτικές διαχείρισης χρέους που ακολουθήθηκαν.
Η ελληνική αγορά ομολόγων είναι φτερό στον άνεμο – αποτέλεσμα των πολιτικών.
Η συλλογική σοφία του οικονομικού επιτελείου αποφάσισε τον αυτοαποκλεισμό μας από τις αγορές με το 10ετές στο 1.90% και πια οι διαχειριστές αγωνίζονται να συμπληρώσουν το χρηματοδοτικό κενό στο 3.30%.
Είναι και αντιμνημονιακοί και ήθελαν να ξωπετάξουν το ΔΝΤ!
Μας κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά το φχαριστιόμαστε.
Αν έχετε παρατηρήσει, τη βγάζουμε με “πλειστηριασμούς” μεταξύ των primary dealers της ΗΔΑΤ των €500 εκατ (δύο φορές), των €250 εκατ, των €150 εκατ (!!!).
Καπάκι, εναγκαλισμός με τις τράπεζες – να βοηθηθούν κι αυτές με τα προβλήματα που βγαίνουν με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Ξέρω πως τα παπαγαλάκια του ΟΔΔΗΧ/ΥΠΟΙΚ θα γράφουν σεντόνια στις κυριακάτικες που δεν θα βγάζουν νόημα, αλλά θα καταλήγουν στις “στρατηγικές του οικονομικού επιτελείου”, οι οποίες είναι πάντα αποτελεσματικές.
Ξέρω πως σε τρεις μήνες στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού θα μας λένε για τη βέλτιστη διαχείριση των διαθεσίμων.
Βέλτιστη διαχείριση των διαθεσίμων τους (που δεν τα έχουν καν) κάνουν οι τράπεζες και οι εκάστοτε αντισυμβαλλόμενοι του ΟΔΔΗΧ.
Ο ΟΔΔΗΧ και ο ΥΠΟΙΚ βλέπουν niche investment propositions!