Γράφει η «ξενοδόχος»

Tρίτη χρονιά συνεχούς αύξησης για τη β΄κατοικία σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς του Αιγαίου με τις πολυτελείς κατοικίες να παρουσιάζουν μάλιστα τη μεγαλύτερη ψαλίδα σε σύγκριση με τα πιο «συμβατικά» σπίτια.

Ως προς τη μέση τιμή λοιπόν ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.

–> Το real estate στην Ελλάδα: Πόσο ανέβηκαν οι τιμές κατοικιών;

  • Η ανάλυση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Geoaxis αναφέρει ότι  η αγορά των πολυτελών κατοικιών καταλαμβάνει περίπου το 10-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.

Η εταιρεία κατέγραψε τις τιμές σε πέντε δημοφιλείς προορισμούς και συγκεκριμένα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κέα και Σέριφο.

Αναλυτικά όσον αφορά τις τιμές στις πολυτελείς κατοικίες, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή με 12.967 ευρώ/τμ και ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.800 ευρώ/τμ και η Πάρος με 7.778 ευρώ/τμ.

Η Τζια καταγράφει 5.309 ευρώ/τμ και η Σέριφος 3.262 ευρώ/τμ.

  • Συγκριτικά με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια αύξηση στη κατά Μύκονο 3,8%, στη Σαντορίνη κατά 4%, στην Πάρο κατά 3,9%, στη Σέριφο 2,5%, ενώ η υψηλότερη αύξηση για πολυτελή σπίτια στις πέντε εξεταζόμενες περιοχές καταγράφεται στην Κέα με ένα +7,3%, (από τα 4.947 σε 5.309 ευρώ/τμ).

 

Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα με διάμεση επιφάνεια περί τα 250τμ – 300τμ και ακολουθεί η Σαντορίνη με 112τμ και η Σέριφος με 103τμ. Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά στην Μύκονο και στην Κέα είναι 6-9 έτη, όταν στα υπόλοιπα νησιά είναι πάνω από 10 έτη.

 

Όσον αφορά τις πιο «τυπικές» κατοικίες:

  • Η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή  με 2.419 ευρώ/τμ και ακολουθούν η Πάρος με 1.985 ευρώ/τμ και η Σαντορίνη με 1.950 ευρώ/τμ. Η Τζια καταγράφει 1.884ευρώ/τμ και η Σέριφος 1.432 ευρώ/τμ..

Σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 2,6% και για τα πέντε νησιά, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στη Σαντορίνη (+5,5%) και ακολουθεί η Πάρος (+2,6%).  Από πλευράς επιφανειών, όπως είναι αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο με διάμεση επιφάνεια 233τμ και στη Σαντορίνη με 140 τμ. Στα υπόλοιπα τρία νησιά, οι διάμεσες επιφάνειες κινούνται μεταξύ 100 – 130τμ.

Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά σε όλα τα νησιά είναι 12 έτη πλην της Κέας, όπου το απόθεμα είναι αρκετά πιο νέο, με διάμεση ηλικία τα 4 έτη.