Νέα μείωση παρουσιάζει εφέτος η κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα, ως απόρρεια τόσο της οικονομικής δυσχέρειας που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, όσο και της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Αυτή εικόνα προκύπτει με βάση τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, λόγω της μεγάλης παραοικονομίας που πλήττει πλέον και τη συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα λοιπόν με το ισοζύγιο οίνου το οποίο απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών προς την Κομισιόν με τα οριστικά πλέον στοιχεία της αμπελοοινικής περιόδου 2017-2018 και την επεξεργασία των δεδομένων από την ΚΕΟΣΟΕ, περαιτέρω πτώση καταγράφει η κατανάλωση οίνου στη χώρα μας κατά 2,86% την περίοδο 2017-2018 έναντι της περιόδου 2016-2017, ενώ η πτώση είναι σημαντική τα δυο τελευταία έτη και αγγίζει το 11%.
Η πτώση μάλιστα είναι μεγαλύτερη (-17%) εάν η κατανάλωση 2017-2018 (2.143.000 HL) συγκριθεί με το μέσο όρο 5ετίας (2.582.000 HL).
Το γεγονός της μείωσης της κατανάλωσης οίνου αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι από το 2015 και μετά έγινε μια προσαρμογή του ελληνικού όγκου οινοπαραγωγής από το ΥΠΑΑΤ προς τα κάτω, αφετέρου από το γεγονός ότι από την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, αυξήθηκε η παραοικονομία στην αγορά οίνου, με αποτέλεσμα πολλές ποσότητες να μην δηλώνονται στην παραγωγή, αλλά και στα αποθέματα, μεγέθη που είναι καθοριστικά για την στατιστική εξαγωγή του μεγέθους της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, είναι βέβαιο ότι η πραγματική κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, αφού οι «μαύρες» ποσότητες που διακινούνται και δεν δηλώνονται, καταναλώνονται και αυξάνουν το πραγματικό μέγεθος της κατανάλωσης.
Ακολουθεί ο πίνακας με τη διαχρονική κατανάλωση από το 1995: