Ένα 24ωρο… πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ η “μάχη” short vs long στις αγορές θα δινόταν την Πέμπτη.
Ημέρα ανακοίνωσης στοιχείων πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, με οτιδήποτε χαμηλότερο του 4,3% (ετησιοποιημένο) και 0,3% (σε μηνιαία μεταβολή) να απομακρύνει το ενδεχόμενο μίας νέας αύξησης επιτοκίων.
Στις 31 Οκτωβρίουυ -1η Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Fed, με τους traders να ξεπερνούν την Παρασκευή το αρχικό σοκ που προκάλεσαν τα στοιχεία θέσεων εργασίας.
  • Πλέον και στις αγορές έχει υπεισέλθει η παράμετρος “Μέση Ανατολή” με εύλογη την ανησυχία ενός ενδεχόμενου ντόμινο στην αγορά πετρελαίου- αν και προσώρας δεν έχει υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στα “ασφάλιστρα κινδύνου“- όπως και πιθανών (γεω)πολιτικών εξελίξεων λ.χ. στην προσπάθεια σύγκλισης Ισραήλ- Σαουδικής Αραβίας-. 
    Για το ΧΑ η κατάσταση είναι βεβαρημένη, μετά από 6 διαδοχικές εβδομάδες διόρθωσης με συνέπεια την “εξαέρωση” 10 δισ.€ (σωρευτικά 11,2 δισ.€ από τα υψηλά των 1.351,68 (στις 25 Ιουλίου), πλέον σε χαμηλά 5μηνου.
     Ανάλογο πτωτικό σερί (6 στις 6 ) είχε να καταγραφεί από την περίοδο τέλη Αυγούστου-τέλη Σεπτεμβρίου, μόνο που πέρυσι η εκκίνηση του Οκτωβρίου είχε γίνει με θεαματική άνοδο +2,67% για να ακολουθήσει ισχυρή ανοδική αντίδραση.