Μετά από εβδομάδες, διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων και δύσκολων ισορροπιών, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 168,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2020.

Την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε με προφανή ικανοποίηση, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  απέσπασε από τα κράτη μέλη μια αύξηση κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα διατεθεί για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιακή μετάβαση και το πρόγραμμα Erasmus+ για τους νέους, εξηγεί η ανακοίνωση του ΕΛΚ.

  • Ενισχύσαμε τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το κλίμα κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ με την πρόταση αυτή”, διευκρίνισε η Μόνικα Χόλμαγερ, ευρωβουλευτής  του ΕΛΚ και εισηγητής  για τον προϋπολογισμό του 2020.
  • “Η ομάδα του ΕΛΚ κατάφερε επίσης να διαπραγματευθεί την επιπλέον χρηματοδότηση για την ψηφιακή μετάβαση, κάτι το οποίο πρόκειται να ωφελήσει τους ευρωπαίους πολίτες σε όλες τις χώρες προσφέροντάς τους ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας, καλύτερη υγεία και καλύτερες υπηρεσίες”.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμη την “ενίσχυση της υποστήριξης στους νέους με την αύξηση [των κονδυλίων] του προϋπολογισμού που αφιερώνονται στο [πρόγραμμα] Erasmus+ και στα προγράμματα DiscoverEU”, .

Καθώς εξασφαλίστηκαν “περισσότερα χρήματα για τις προτεραιότητες μας- μια συνολική αύξηση κατά 850 εκατ. ευρώ για το κλίμα, την ψηφιακή μετάβαση και τους νέους– ο προϋπολογισμός του 2020 είναι επιτυχία για το ΕΛΚ”, κατέληξε η Χόλμαγερ.

Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν τα μέρη σε αυτή τη συμφωνία, που δίνει μια ένδειξη για τις θέσεις των κρατών στις διαπραγματεύσεις εν εξελίξει για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027).

Η συμφωνία αυξάνει το επίπεδο των συνολικών υποχρεώσεων στα 168,7 δισ. ευρώ και το επίπεδο των πληρωμών στα 153,5 δισ. ευρώ το έτος 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here