Του Βάιου Κρόκου

Τι κάνεις όταν δέχεσαι «πυρά» ή όταν ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός στο επιχειρηματικό περιβάλλον; Προχωράς σε εξαγορές και συνέργειες…

Σε μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά γράμματα» στον εγχώριο Τύπο, η Airbnb ήρθε σε συμφωνία με την Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε να γίνει χορηγός των Αγώνων ως το 2028.

Μπορεί να μην πρόκειται για μια εταιρική συγχώνευση/απορρόφηση όπως συμβαίνει ανάμεσα σε επιχειρήσεις, αποτελεί όμως μια γενναία συμβολή που αγγίζει τα 500 εκατ. δολάρια και θα φέρει έμμεσα οφέλη, μελλοντικές συνεργασίες και αναβάθμιση του επικοινωνιακού προφίλ της εταιρείας.

Την ίδια ώρα η βαρύτητα των Ολυμπιακών Αγώνων ως θεσμός έρχεται να πιστοποιήσει το γεγονός πως η Airbnb όχι μόνο ήρθε για να μείνει αλλά να καθορίσει, σε σημαντικό βαθμό, τις τάσεις στην παγκόσμια στεγαστική – τουριστική αγορά.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, η συμφωνία θα καλύψει τους επόμενους πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες με πρώτο σταθμό το Τόκιο, προσφέροντας δωρεάν διαμονή σε αθλητές και στελέχη των εθνικών ομάδων.

Η συμφωνία της Airbnb ακολουθεί τις πρόσφατες χορηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως αυτή της Bridgestone και της Panasonic, οι οποίες πλήρωσαν γύρω στα 200 εκατ. δολάρια για τέσσερις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων.

Στα «κάγκελα» μητροπόλεις του κόσμου

Σοβαρές παραμένουν οι αντιδράσεις μεγάλων πόλεων και άλλων δημοφιλών προορισμών καθώς οι τοπικές αρχές αναζητούν ένα δικαιότερο ρυθμιστικό πλαίσιο από τα κράτη ως απάντηση στον ανταγωνισμό που έχει προκαλέσει το Airbnb και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες.

Υπενθυμίζεται πως τη βοήθεια από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησαν για μια ακόμη φορά δήμοι μεγάλων μητροπόλεων της Ευρώπης, με αφορμή την εκτίναξη των ακινήτων που μισθώνονται μέσω της πλατφόρμας AirBnb.

Στελέχη της δημοτικής αρχής του Παρισιού, του Βερολίνου και της Βαρκελώνης με επιστολή τους ζητούν από φον ντερ Λάιεν να επανεξετάσει την ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει την λειτουργία της πλατφόρμας.

…και δημοψήφισμα στο τραπέζι

Κεντρικό ζήτημα προεκλογικής εκστρατείας με φόντο ένα δημοψήφισμα προκαλεί το Airbnb στο Παρίσι.

Η δήμαρχος του Παρισίου, Αν Ινταλγκό δεσμεύτηκε να διοργανώσει αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2020 δημοψήφισμα με σκοπό τον καθορισμό σωστών συνθηκών χρήσης της πλατφόρμας.

«Με το αποκλείει ένα σημαντικό αριθμό ακινήτων στο Παρίσι, η Airbnb συμβάλλει στην αύξηση των τιμών για στέγαση και επιδεινώνει την έλλειψη στέγασης στην αγορά ακινήτων προς ενοικίαση, τιμωρώντας όλους τους Παριζιάνους και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη», ανέφερε η Ινταλγκό σε επιστολή της προς την ΔΟΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.

Τα βραχυπρόθεσμα ενοικιαστήρια μέσω της Airbnb μπορούν να «προκαλέσουν ενόχληση για τους κατοίκους, να αποσταθεροποιήσουν το τοπικό εμπόριο και να αποτελέσουν σκληρό ανταγωνισμό για τα παραδοσιακά ξενοδοχεία», τονίζει χαρακτηριστικά.

…για την ιστορία το Παρίσι διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here