Του Enrique Diaz – Alvarez

Την περασμένη εβδομάδα στην κορυφή της κατάταξης των νομισμάτων βρέθηκαν δύο ασυνήθιστα νομίσματα, το Κινεζικό Γουάν και το Ελβετικό Φράγκο.

  • Το πρώτο στηρίχθηκε από τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Κίνα απομακρύνεται από την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων Covid, ενώ το δεύτερο, φάνηκε να οδηγείται από μία νευρικότητα σχετικά με μία πιθανή επιθετική έκπληξη από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα αυτή τη βδομάδα.

 

Οι κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος και τις χρηματοπιστωτικές αγορές εν γένει ήταν σχετικά υποτονικές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τον καταιγισμό των ειδήσεων για τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα.

  • Η Fed, η ΕΚΤ, και η Τράπεζα της Αγγλίας, θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών μεταξύ τους.

Επιπρόσθετα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο για τον μήνα Νοέμβριο, θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις αντίστοιχες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Η πιθανότητα για μία έκπληξη, σε κάθε περίπτωση σε αυτές τις ανακοινώσεις, η οποία θα ανέτρεπε το αφήγημα λίγο πριν τις συνεδριάσεις πιστεύουμε πως είναι ένας υποτιμημένος κίνδυνος.

Σε κάθε περίπτωση, προετοιμαστείτε για σημαντικές διακυμάνσεις στις αγορές συναλλάγματος αυτή την εβδομάδα.

 

Στερλίνα

 

Η στερλίνα ολοκλήρωσε άλλη μία εβδομάδα με κέρδη τόσο έναντι του Ευρώ όσο και του Δολαρίου, σε μία εβδομάδα από την οποία απουσίαζαν σχεδόν πλήρων τα σημαντικά νέα, επιβεβαιώνοντας ότι προς το παρόν το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης για την Στερλίνα είναι ανοδικά.

Η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας είναι πλέον στο προσκήνιο, και εμείς όπως και οι περισσότεροι, αναμένουν την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να αυξήσει τα επιτόκια της Τράπεζας κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης.

Το βασικό στοιχείο θα είναι ο διαχωρισμός των μελών της Επιτροπής, δηλαδή πόσα μέλη θα εκφράσουν μία επιθετική στάση στηρίζοντας μία αύξηση 75 μ.β., και πόσα μέλη θα εκφράσουν μία ήπια στάση στηρίζοντας μία κίνηση των 25 μ.β.

Ωστόσο, η δημοσίευση των βασικών στοιχείων για το ΑΕΠ, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, κατά τις ημέρες που προηγούνται της συνεδρίασης, καθιστούν ασυνήθιστα δύσκολη αυτή την πρόβλεψη.

 

Ευρώ

 

Μετά από μία ασυνήθιστα ήσυχη εβδομάδα στην Ευρωζώνη, όλα τα μάτια στρέφονται στη συνεδρίαση Δεκεμβρίου της ΕΚΤ.

Αναμένουμε η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β., σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το κενό ανάμεσα στις ελάχιστες προσδοκίες της αγοράς για μελλοντικές αυξήσεις και την οικονομική πραγματικότητα είναι μεγάλο, και αναμένουμε ότι η ρητορική της ΕΚΤ θα ωθήσει προς μία επιθετική κατεύθυνση.

Οι εκτιμήσεις του επιτελείου της έχουν (για μία ακόμη φορά) υποτιμήσει τον πληθωρισμό, επομένως αναμένουμε να αναθεωρηθούν σημαντικά υψηλότερα (και πάλι), παρότι (και πάλι), κατά κάποιον τρόπο ο μελλοντικός πληθωρισμός θα αναμένεται να συγκλίνει προς τον στόχος της ΕΚΤ.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο το έαν υπάρχουν κάποιοι που να δίνουν σημασία σε αυτό πια, επομένως ο αντίκτυπος θα πρέπει να είναι περιορισμένος.

Συνολικά, οι συναλλαγές στο Ευρώ θα εξαρτηθούν ως επι το πλείστον σε γεγονότα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με δεδομένο όχι μόνο ότι συνεδριάζει η Fed αλλά και ότι ανακοινώνεται η βασική έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

 

Δολάριο

 

Η ασυνήθιστη αντιπαράθεση ανάμεσα στη δημοσίευση του ΔΤΚ για τον μήνα Νοέμβριο την Τρίτη και στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη ημέρα, θα διαμορφώσει μία εβδομάδα γεμάτη διακυμάνσεις.

Η αγορά αναμένει ένα σχετικά ήπιο αποτέλεσμα στα μηνιαία νούμερα, με χαμηλότερο του 4% ετησιοποιημένο πληθωρισμό τόσο για τον ονομαστικό όσο και για τον δομικό, και μία προς τα πάνω έκπληξη θα μπορούσε να αναστατώσει περισσότερο τις αγορές σε σχέση με το αντίθετο, καθώς θα καθιστούσε πιο δύσκολη την αναμενόμενη στροφή πολιτικής της Fed προς μία περισσότερο βλέποντας και κάνοντας πολιτική την επόμενη ημέρα.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Fed, πιθανότατα το βασικό στοιχείο θα είναι το τερματικό επιτόκιο το οποίο αναμένουν τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής  Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) για το 2023.

Οτιδήποτε πάνω από το 5%, θα μπορούσε να στηρίξει το θετικό αφήγημα των τελευταίων εβδομάδων.

 

  • {O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here