Είναι 2 αμερικανικές, 2 βρετανικές και μία ιαπωνική. Όλες μαζί θα πληρώσουν αθροιστικά πρόστιμα ύψους 1,07 δισ. ευρώ για παράτυπη εναρμόνιση των στρατηγικών τους στην αγορά συναλλάγματος.

  • Η Citigroup θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 310,8 εκατ. ευρώ για την υπόθεση,
  • η RBS θα καταβάλλει 249,2 εκατ. ευρώ,
  • η JPMorgan περίπου 228,8 εκατ. ευρώ και
  • η Barclays 210,3 εκατ. ευρώ.

Το μικρότερο πρόστιμο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκε στην ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι traders των τραπεζών αυτών είχαν ουσιαστικά δημιουργήσει καρτέλ, το λεγόμενο «καρτέλ του Έσσεξ», ανταλλάσσοντας κρίσιμες πληροφορίες και σχέδια για συναλλαγές σε online chatrooms. Πολλοί εξ αυτών γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Η UBS γλίτωσε το πρόστιμο, αφού ήταν η πρώτη που παρείχε πληροφορίες στις αρχές.

Οι άλλες πέντε κέρδισαν «εκπτώσεις», δηλαδή χαμηλότερα πρόστιμα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν να πληρώσουν, στη βάση ενός διακανονισμού, που δεν τους επιτρέπει να αμφισβητήσουν τα ευρήματα της Κομισίον.

  • «Οι δραστηριότητες σποτ συναλλαγών στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ημερησίως. Οι αποφάσεις αυτές στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές σε κανέναν τομέα στις χρηματοοικονομικές αγορές» σχολίασε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Να σημειωθεί ότι αν και σχετικά υψηλά, τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα από εκείνα των 1,3 δισ. ευρώ, που είχαν επιβληθεί για χειραγώγηση του Euribor, αλλά και του προστίμου ρεκόρ των 3,8 δισ. ευρώ σε εταιρείες κατασκευής φορτηγών για σύσταση καρτέλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here