Το Passat είναι παγκόσμιο best seller με περισσότερες από 30 εκ. πωλήσεις στα 46 χρόνια ιστορίας του.

Του Τάκη Πουρναράκη

Τη Βουλιαγμένη επέλεξε η VW για την πανελλήνια παρουσίαση της 8.2 γενιάς του Passat! Λέμε 8.2 γενιά υπολογίζονται και τα face lift. Η σημαντικότερη αναβάθμιση του νέου μοντέλου είναι στα ηλεκτρονικά βοηθήματα ενεργητικής ασφάλειας «IQ.DRIVE» αλλά και στη συνδεσιμότητα, όπως και στα multimedia.

Πλέον το εσωτερικό του αυτοκινήτου φέρει δυο μεγάλες οθόνες 10.25 ιντσών στις οποίες απεικονίζονται όλες οι λειτουργίες του οχήματος. Ιδιαίτερης μνείας ο ψηφιακός πίνακας οργάνων (Active Info Display) που ρυθμίζεται από το τιμόνι με το πάτημα ενός κουμπιού. 

Το Passat είναι το πρώτο μοντέλο της Volkswagen που μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα έως 210 χλμ./ώρα με μερικώς αυτόνομη λειτουργία. Bέβαια στη χώρα μας δεν επιτρέπονται πουθενά τέτοιες ταχύτητες. 

Τα τελευταία 15 χρόνια το Passat πρωταγωνιστεί στην κατηγορία του στην Ελληνική αγορά με περισσότερες από 20.000 πωλήσεις σε ιδιώτες ή εταιρικούς στόλους. 

GTE – Plug-in υβριδικό μοντέλο μηδενικών εκπεμπόμενων ρύπων 

Στην κορυφή της γκάμας του νέου μοντέλου βρίσκεται η έκδοση Passat GTE. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 13 kWh και προσδίδει αυτονομία (WLTP) 56 km. Στην πράξη οι καθημερινές μετακινήσεις είναι πιθανόν να καλύπτονται πλήρως ηλεκτρικά και κατά συνέπεια με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε ταχύτητες πάνω από τα 140 km/h που δεν επιτρέπονται στην Ελλάδα, ο ηλεκτροκινητήρας συνεπικουρεί την λειτουργία του υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα (1.4 TSI). Το Passat GTE συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης με τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου ικανού να καλύψει μεγάλες αποστάσεις, Το Passat GTE των 218 ίππων (160 kW) είναι ένα από τα πρώτα οχήματα της κατηγορίας του με προδιαγραφές εκπομπής ρύπων Euro 6d που θα ισχύσουν από το 2021! 

2.0 TDI Evo – Νέος πετρελαιοκινητήρας

Ο πρωτοποριακός τετρακύλινδρος 2.0 TDI Evo παράγει σημαντικά μικρότερα ποσά NOx από τον αντίστοιχο προκάτοχό του και θεωρείται πρωτοπόρος μιας νέας γενιάς. Διαθέτει σύστημα διπλού καταλυτικού μετατροπέα SCR και διπλή παροχή AdBlue για τη δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων. Οι άλλοι τρεις κινητήρες diesel του Passat αποδίδουν 120 ίππους (88 kW), 190 ίππους (140 kW) και 240 ίππους (176 kW).  Όσον αφορά τη βενζίνη, η γκάμα περιλαμβάνει τρεις TSI με απόδοση 150 ίππων (110 kW), 190 ίππων (140 kW) και 272 ίππων (200 kW). Όλες οι μονάδες TSI και TDI πληρούν τις απαιτήσεις των προδιαγραφών εκπομπής ρύπων Euro 6d-TEMP. Επιπλέον, κάθε καινούργιο Passat, είτε κινείται από κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου είτε από υβριδικό κινητήριο σύστημα, είναι εξοπλισμένο με φίλτρο κατακράτησης μικροσωματιδίων.

Executive, Elegance, R-Line και GTE – νέα φιλοσοφία εξοπλισμού 

Η νέα γενιά του Passat 3 επίπεδα εξοπλισμού. Η βασική έκδοση ονομάζεται, μετά υπάρχει το επίπεδο εξοπλισμού Elegance, ενώ το κορυφαίο επίπεδο ονομάζεται R-Line. 

Travel Assist – πρωτοποριακή τεχνολογία IQ.DRIVE 

To IQ.DRIVE, η ομπρέλα των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού της Volkswagen, συνδυάζει τεχνολογίες που οδηγούν προς την αυτόνομη οδήγηση. Σε αυτές περιλαμβάνεται το νέο Travel Assist. Το Passat θα είναι το πρώτο Volkswagen που θα μπορεί να κινείται ημιαυτόνομα και με υποβοήθηση πρακτικά σε ολόκληρη την κλίμακα ταχυτήτων. Το νέο Passat είναι το πρώτο Volkswagen παγκοσμίως με διαισθητικό τιμόνι, το οποίο αναγνωρίζει το άγγιγμα του οδηγού παρέχοντας μια διαδραστική διασύνδεση για συστήματα όπως το Travel Assist.

Multimedia

Tο We Connect App Wireless, είναι ένα μενού που παρέχει άμεση πρόσβαση σε επιλεγμένες εφαρμογές smartphone μέσω της οθόνης του infotainment, συμπεριλαμβανομένης και της ασύρματης ενσωμάτωσης του Apple CarPlay, που χάρη στο MIB3 είναι για πρώτη φορά εφικτή στη Volkswagen. Εκτός από τις βελτιωμένες υπηρεσίες που έχουν σχέση με την πλοήγηση με πληροφόρηση πραγματικού χρόνου, το Volkswagen We και οι  online υπηρεσίες του We Connect και του We Connect Plus καθιστούν νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες διαθέσιμες μέσω του MIB3.  Μάλιστα, περιλαμβάνουν υπηρεσίες ροής μουσικής (streaming), όπως “Apple Music” και TIDAL, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών ενημέρωσης εφαρμογών (app), “φυσικό” φωνητικό έλεγχο εμπλουτισμένο με περιεχόμενο από το διαδίκτυο και τη μελλοντική εξατομίκευση των ρυθμίσεων του αυτοκινήτου που θα βασίζεται σε cloud. 

Για πρώτη φορά smartphones (συμβατά μοντέλα της Samsung) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «κλειδί» για το ξεκλείδωμα και την εκκίνηση του Passat. Το λογισμικό του MIB3 συνδέεται με το νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων (Active Info Display) του Passat. Τα ψηφιακά μέσα έχουν αναπτυχθεί σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα. Η εξελιγμένη οθόνη υψηλής αντίθεσης είναι καθαρή και υψηλής ποιότητας, ενώ το φάσμα των λειτουργιών έχει περάσει σε έναν εντελώς νέο, υψηλό επίπεδο. Τρεις διαφορετικές διαμορφώσεις εμφάνισης της οθόνης μπορούν πλέον να επιλεγούν μέσω ενός επίσης καινούργιου πολύ-λειτουργικού τιμονιού με το άγγιγμα ενός διακόπτη (View). 

Οδηγώντας το!

Το νέο Passat είναι ένα αυτοκίνητο με μακρύ μεταξόνιο, άνετη ανάρτηση, εξαιρετική ηχομόνωση και ποιότητα κατασκευής. Στα λίγα χιλιόμετρα που διανύσαμε πίσω από το τιμόνι του, είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την οικογενειακή του οδική συμπεριφορά. Στην βασική έκδοση με τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1.5lt/150PS προσφέρεται με 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο ενώ όλες οι υπόλοιπες είναι με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση και με την τιμή παρουσιάζει κατά την άποψή μας η πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.6lt/120PS. 

Μας εξέπληξε ευχάριστα η ομοιογένεια του υβριδικού Passat που σίγουρα είναι μια κορυφαία επιλογή τόσο σε επίπεδου εξοπλισμού και τιμής όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας και χαμηλού κόστους χρήσης. 

Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής του νέου Passat έχουν ως εξής:

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA VW Passat 1.5lt/150PS

Κινητήρας: 1.498 cc

Ισχύς: 150PS/ 5.000 rpm

Ροπή: 25,5 kgm/1500 -3000 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων ή DSG7 σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,7 sec

Τελική ταχύτητα: 220 km/h

Μεικτή κατανάλωση: 6. 2 lt/100 km (WLTP)

Βάρος: 1.505 kg

Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.873/1.832/1.483 mm

Μεταξόνιο: 2.786 mm

Χώρος αποσκευών: 586 – 1152 lt

Εκπομπές CO2: 140 gr/km

Τέλη κυκλοφορίας: 168 €

Τιμή: από 27.300€ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here