Θετική η ανταπόκριση στην πρόωρη αποπληρωμή του τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (€2,85 δις με επιτόκιο 5,13%). Μετά από το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, στο Ελσίνκι, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγ, μιλώντας σε δημοσιογράφους,  δήλωσε ότι χαιρετίζει με ικανοποίηση τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Όσον αφορά τα 2,85 δισ Ευρώ των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ (5,13%), η Ελλάδα θα υποβάλλει επισήμως αίτημα στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και του EFSF και η διαδικασία θα τρέξει παράλληλα με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού του 2019 και 2020.

Ο Κ. Ρέγκλιγκ ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε συζΗτηση για την πρόθεση της κυβέρνησης για αποπληρωμή του ΔΝΤ, μόνο ανακοίνωση της πρόθεσης. ΤΟνισε όμως ότι ο ίδιος και αναμένει θετική υποδοχή από τα Κράτη Μέλη.

Όσον αφορά το “καυτό θέμα” των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι το αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να γίνει αποδεκτό, αν μετά το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις της Έκθεσης Βιωσιμότητας του χρέους (DSA) και τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές διατηρηθούν χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ίδιας Έκθεσης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here