Δέκα μέρες, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (24-27 Σεπτέμβρη), ο επικεφαλής οικονομικός του Σύμβουλος, Alex Patelis, βρίσκεται ήδη εκεί και οργανώνει τις επενδυτικές επαφές που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, όπως είναι γνωστό,  έχει κλειδώσει ένα μεγάλο δείπνο με επενδυτές της wall Street, στο οποίο οικοδεσπότης θα είναι ο Αμερικάνος υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, που πρόσφατα επισκέφτηκε την Ελλάδα.

Ο Alex Patelis, άλλωστε, όπως είχε τονίσει η στήλη του “B”, ΨΥΧΡΗ ΛΟΓΙΚΗ, είναι πασίγνωστος στους κύκλους της Wall Street καθώς είχε εγκαίρως προβλέψει και εκτιμήσει τους κινδύνους από τα ομόλογα με εγγύηση τα περιβόητα στεγαστικά δάνεια που προκάλεσαν την κρίση του 2008, είχε συμβουλέψει τους πελάτες του να κινηθούν αναλόγως και ένας από τους ευνοημένους ήταν ένα από τα hedge funds του μεγαλοεπενδυτή John Paulson, ο οποίος με μερικές κινήσεις κέρδισε εκατομμύρια. Αργότερα, ο στενότερος συνεργάτης του John Paulson, ο Paolo Pellegrini αποφάσισε να λειτουργήσει το δικό του hedge hund και ξεκίνησε τη στελέχωση του γραφείου του με τον Αλέξη Πατέλη.

Εξόχως ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η ατζέντα των οικονομικών επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους funds, αλλά και θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τοποθέτηση κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Άλλωστε τις προθέσεις της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος τόνισε και ο Alex Patelis σε συνέντευξή του στην εκπομπή Bloomberg Surveillance και τον δημοσιογράφο Tom Keene. Όπως ο ίδιος τόνισε, «στοχεύουμε να αφήσουμε πίσω την εποχή του bailout, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες μας στις αναγκαίες για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις». Οι στόχοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε είναι:

  • η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
  • η ολοκλήρωση των  αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
  • η επιτάχυνση του APS Scheme (όχημα ειδικού σκοπού) για τα κόκκινα δάνεια και
  • η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης στο 4%

Τα υπόλοιπα ραντεβού του πρωθυπουργού

Η οριστικοποίηση των περισσοτέρων συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαρτάται από την ημερομηνία που θα λάβει χώρα η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ. Κατά τα άλλα, σαφές είναι ότι θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σε φάση οριστικοποίησης είναι και οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός, ενόψει και της παρουσίας του στη Σανγκάη τον Νοέμβριο, θα δει και Ασιάτες ηγέτες, ενώ σίγουρα θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, ο οποίος διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις διεργασίες για το Κυπριακό. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η έλευση του Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα λίγες πριν από τη μετάβαση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here