Τα σχέδιά τους για τη διαχείριση των περίπου 700.000 ακινήτων που αποτελούν εξασφαλίσεις σε «κόκκινα» δάνεια, ύψους 100 δισ. ευρώ «ξεδιπλώνουν» οι servicers, προχωρώντας είτε σε ρυθμίσεις είτε σε απευθείας πωλήσεις και πλειστηριασμούς.  

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τομέα Real Estate Services της doValue στην Ελλάδα, κυρία Λίλα Πατεράκη, από ένα χαρτοφυλάκιο με 250.000 ακίνητα στην αγορά θα διατεθούν περί τα 62.000. «Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αναδιάρθρωση του δανείου, αλλά ένα ποσοστό 20% με 25% θα βγουν σταδιακά προς πώληση τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνεδρίου για την κτηματαγορά.   

Πράγματι, το σκέλος των ρυθμίσεων αποδεικνύεται σημαντικό για τους servicers, με τους ίδιους να σημειώνουν πως πρόκειται για βιώσιμες λύσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και άφεση χρέους. Από τις αρχές του 2020 έως σήμερα οι εταιρείες διαχείρισης φέρεται να έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις, συνολικού ύψους άνω των 7,3 δισ. ευρώ, σε χαρτοφυλάκια που έχουν τιτλοποιηθεί ή μεταβιβαστεί. 

Όσον αφορά στο σκέλος των πλειστηριασμών, όπως σημείωσε προσφάτως ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης, στα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια αυτό συμβάλλει μόλις στο 20% των ανακτήσεων, με το υπόλοιπο 80% να αφορά σε ρυθμίσεις και πληρωμές δανειοληπτών.

Περισσότερα στο ΝplConfidential.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here