Σε επίπεδα …2020.. το κόστος χρηματοδότησης, με την αγορά έκδοσης νέων εταιρικών ομολόγων να υφίσταται στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου τη μεγαλύτερη διόρθωση, που έχει καταγραφεί.
- Από τα 170 δισ. ευρώ (κατά μέσο μηνιαίο όρο), το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου τον Μάρτιο “τιμολογήθηκαν” μόλις 46,2 δισ.€, με το Bloomberg να την αναφέρει ως την χειρότερη επίδοση από το ..2014.
Τότε μετρήθηκαν, για πρώτη φορά, τα δεδομένα της συγκεκριμένης αγοράς.
Ξαφνικά, αποκλείστηκαν από τις αγορές εταιρείες, που είχαν μέτρια αξιολόγηση περιορίζοντας δραστικά τον αριθμό νέων εκδόσεων, καθώς μόνον επιχειρήσεις με την καλύτερη αξιολόγησαν δοκίμασαν να βγουν με συγκριτικά “τσιμπημένα” επιτόκια.
Χωρίς αμφιβολία, η ρευστή κατάσταση στις αγορές κεφαλαίων είχε ανακόψει την ορμή των εταιρειών για χρηματοδότηση, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να βάζει φρένο στην όλη διαδικασία.
Εμφανείς είναι οι επιπτώσεις και στην δική μας αγορά, καθώς οι 2-3 εκδόσεις που σχεδιάζονταν μπήκαν στον “πάγο”, ενώ στην υφιστάμενη αγορά εταιρικών ομολόγων για όλες-πλην μίας- η τρέχουσα τιμή “τιμολογείται” λιγότερο ή περισσότερο κάτω από την τιμή της έκδοσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΗΔΑΤ της περασμένης Δευτέρας 14 Μαρτίου, (athexgroup.com) μόνον της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν οριακά πάνω από το 100.
Αντιθέτως της Prodea ΑΕΕΑΠ ήταν στο 89,195.