Έτοιμο το 2025, επέτειο των 100 χρόνων του Κολλεγίου Αθηνών θα είναι έτοιμο το νέο ‘’Κτίριο Τεχνών Δ.Δασκαλόπουλος’’ στο Campus Ψυχικού του Κολλεγίου Αθηνών.

Αποκλειστικός δωρητής του κτιρίου είναι η μη κερδοσκοπική εταιρία ΣΥΝΝΕΟΝ, που δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, απόφοιτο του Κολλεγίου με μόνο σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου.

H μη κερδοσκοπική εταιρία ΣΥΝΝΕΟΝ, δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο

Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ μια πρόσθετη δωρεά 500.000 ευρώ θα είναι διαθέσιμη για εξοπλισμό μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Ο ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών που συνδιοργάνωσε το Κολλέγιο Αθηνών και η ΣΥΝΝΕΟΝ για τη δημιουργία του νέου Κτιρίου ολοκληρώθηκε με μεγάλο αριθμό συμμετοχών, συνολικά 64 προτάσεων.

  • Το νέο κτίριο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτήριο  και ως εκθεσιακός χώρος για την καλλιτεχνική παιδεία και θα περιλαμβάνει εκπαιδευτήριο , εκθεσιακό χώρο, αμφιθέατρο, υπόγειο χώρο στάθμευσης καθώς και υπαίθριο χώρο.

Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό προέρχονται από Έλληνες αρχιτέκτονες μηχανικούς και γραφεία με έδρα την Ελλάδα ή την αλλοδαπή. Ο διαγωνισμός ήταν ανώνυμος και τόσο η κατάθεση των αρχιτεκτονικών ιδεών όσο και η αξιολόγησή τους έγιναν σε καθεστώς ανωνυμίας.

Οι επικρατέστερες προτάσεις είναι:

Πρώτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο €20.000 στους συμπράττοντες αρχιτέκτονες: Αικατερίνη Γουσγούνη, Ελεάνα Πάστρα και Φοίβο Σιγάλα (Μolior Αrchitects).

Δεύτερο βραβείο με χρηματικό έπαθλο €15.000 στους συμπράττοντες αρχιτέκτονες: Φλώριαν Λιάκο,  Αλέξιο Βισβίνη, Αγγελική Δημητρουλοπούλου, Ειρήνη Μαρκαντωνάτου  (σε συνεργασία με τη Σωτηρία Σμυρναίου) και Ιωάννη Πετρόπουλο.

Τρίτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο €10.000 στους συμπράττοντες: γραφείο Neiheiser Argyros των Χριστίνας Αργυρού και Ryan Neiheiser, με τον Στέφανο Βασδέκη.

Τέταρτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο €5.000 στα συμπράττοντα γραφεία μελετών:  Δ. Θωμόπουλου & Θ. Χατζηγιαννόπουλου.

Η επιλογή πραγματοποιήθηκε από 10μελή κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από Έλληνες και διεθνείς διακεκριμένους επαγγελματίες στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής τοπίου, της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και των τεχνών, καθώς και εκπροσώπους του Κολλεγίου Αθηνών και του δωρητή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ