Γράφει η «ξενοδόχος»
Τα νούμερα είχαν φανεί λίγο- πολύ από τις αρχές του έτους, ωστόσο άπαντες ανέμεναν τις επιδόσεις του καλοκαιριού για να σιγουρευτούν.
Και πράγματι, ο (κρίσιμος) Ιούλιος φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι φέτος οι επισκέπτες της χώρας δαπανούν περισσότερα- όπερ είναι και το μεγάλο ζητούμενο- με την ενίσχυση των εσόδων του επταμήνου να είναι σε διψήφιο ποσοστό, την ίδια στιγμή που η αύξηση των αφίξεων είναι οριακή.
Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία από το ισοζύγιο πληρωμών που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος (σ.σ. σήμερα αναμένονται αναλυτικότερα τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου) την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά +13,6%, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν οριακή μόνο αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Πιο συγκεκριμένα, για το επτάμηνο του έτους, οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 9,1 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά, μετά τα 8 δισ. ευρώ του επταμήνου του 2018 και τα 7 δισ. ευρώ του επταμήνου του 2017.
Μόνο για το μήνα Ιούλιο, με βάση πάντα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών ενισχύθηκαν με ένα +2,4%, ενώ οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση 11,1%, φθάνοντας τα 3,65 δισ. ευρώ από 3,28 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018 και 2,96 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017. Τα νούμερα είναι υψηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων που έκαναν λόγο για σαφώς πιο «χλιαρές» επιδόσεις.
Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, ο υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας αποδίδουν τη βελτίωση των εσόδων στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι αλλά και την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, με αποτέλεσμα τελικά την έλευση επισκεπτών που ξοδεύουν περισσότερα. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού, οι τουριστικές εισπράξεις φέτος θα ξεπεράσουν τα 16,5 δισ. ευρώ, από τα 16,1 δισ. ευρώ του 2018, νούμερο που μπορεί να είναι- ακόμη και αυτό- συντηρητικό. Σημειώνεται εδώ ότι στις αρχές της χρονιάς τα μηνύματα, με βάση τις προκρατήσεις ήταν σαφώς πιο δυσοίωνα, ωστόσο οι ενισχυμένες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες μάλιστα παραμένουν ενισχυμένες και για το φθινόπωρο «γύρισαν» το πρόσημο στον ελληνικό τουρισμό, με αποτέλεσμα, πέραν των εσόδων, να αναμένεται ενίσχυση και των αφίξεων.