Υπό θετικές συνθήκες -περαιτέρω μείωση της απόδοσής του 10ετούς ομολόγου και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εισέπραξαν το προηγούμενο διήμερο για ομόλογα, τράπεζες και άλλα ελληνικά assets υπουργοί της κυβέρνησης – ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ με στόχο την πραγματοποίηση συναντήσεων ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας με funds και επενδυτές (Goldman Sachs, Merrill Lynch και JP Morgan), τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ξένους ηγέτες.

10ΤΕΣ_ΟΜΟΛΟΓΟ_ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου έσπασε μέσα στις τελευταίες 5 ημέρες τρία διαδοχικά φράγματα:

  • το φράγμα του 1,6%, του 1,5% και του 1,4%.

Μάλιστα, χθες έφθασε μια ανάσα από το 1,3% (στο 1,308%), για να κλείσει τελικά στο 1,358%. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης, σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο έχει πλέον μειωθεί στο 1,877% και σε σχέση με τον πορτογαλικό και τον ισπανικό στο 1,102%.

Από τις παραμονές των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου μέχρι χθες, το ελληνικό 10ετές ομόλογο περιόρισε την απόδοσή του κατά 37%, ενώ από την αρχή του έτους η αποκλιμάκωση φθάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 69%.

Τα ιστορικά χαμηλά διαδέχονται το ένα το άλλο σε όλες τις διάρκειες των κρατικών τίτλων της χώρας μας. Έτσι, το 5ετές έκλεισε χθες στο 0,751% από 0,761% προχθές, το 15ετές στο 1,754% (στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υποχώρησε έως το 1,715%) από 1,768% την Πέμπτη και το 25ετές στο 2,215% (έφθασε ακόμα και στο 2,176% κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας) έναντι 2,266% προχθές.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες ότι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) αναμένεται

  • να εγκρίνει σύντομα το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων (APS) και ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να «σβήσουν» από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ έχουν φέρει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών.

Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε τόσο στο 14ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε επαφές με πολλές δεκάδες ξένους επενδυτές, όσο και στη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για Άμεσες Διεθνείς Επενδύσεις την οποία οργάνωσε χθες στην Αθήνα το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τη συμμετοχή σειράς υπουργών και σημαντικών διεθνών επενδυτικών οίκων και εταιριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here