Ο Ερντογάν κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, η πολυτραυματισμένη οικονομία της χώρας του ωστόσο τον τιμωρεί με αυστηρότητα. Το Χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη κατρακυλά -9,5%.

  • Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου εγχώριου νομίσματος αυξήθηκε κατά 500 μονάδες βάσης, στο 19,06%.
  • Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου σε δολάριο αυξήθηκε 153 μονάδες βάσης, στο 7,41%.
  • Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών εκτοξεύθηκαν, κάνοντας άλμα-ρεκόρ, στις 472 μονάδες βάσης.

Η χρηματιστηριακή αγορά στην Κωνσταντινούπολη διέκοψε το πρωί της Δευτέρας τις συναλλαγές του για 35 λεπτά της ώρας, μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη.

Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή, σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών. O γενικός δείκτης είχε σημειώσει πτώση -6,65%. Ωστόσο οι συναλλαγές αποκαταστάθηκαν μόνο για 8 λεπτά, πριν διακοπούν για δεύτερη φορά στις 09.38 ώρα Ελλάδας, ύστερα από νέα πτώση του γενικού δείκτη κατά -7%.

H απόφαση του Ερντογάν να καρατομήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Naci Ağbal οδηγεί τη χώρα «σε σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της Societe General Phoenix Kalen, σύμφωνα με την ιστοσελίδα FXStreet.

  • «Χωρίς εναπομείναντα αποθεματικά για την υπεράσπιση του νομίσματος και λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη έξοδο του ξένου και τοπικού επενδυτικού κεφαλαίου, ίσως να είναι δύσκολο για την Τουρκία να αποφύγει ακόμη μία νομισματική κρίση τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο Kalen.

Η τουρκική λίρα αναμένεται να τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 9,7 λίρες ανά δολάριο το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, στις 9 λίρες το τρίτο τρίμηνο και στις 9,3 λίρες ανά δολάριο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, σημείωσε.

O Ερντογάν με έκτακτο Προεδρικό Διάταγμα, απέλυσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Νατσί Άγμπαλ, μετά την απόφαση του τελευταίου να αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στο 19%.

Για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη επελέγη ο Σχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος συμφωνεί απόλυτα με την οικονομική θεωρία του Ερντογάν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here