“Βουτιά” για τη λίρα αλλά και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.
  • Σε νέο χαμηλό-των 18,85 έναντι του δολαρίου- για την τουρκική λίρα, απώλειες έως -4,6% για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, με την Touch Capital Markets) να αναφέρεται σε μία επιπλέον πηγή αβεβαιότητας εν όψει των κρίσιμων εκλογών, που προγραμματίζονται ( ; ) για τον Μάϊο.
  • H τουρκική λίρα υποχώρησε χθες έως τις 18,85 λίρες ανά δολάριο, πριν ανακτήσει μέρος των απωλειών της, στις 18,83 λίρες ανά δολάριο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, η τουρκική λίρα παρουσίασε τη χειρότερη πορεία ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Έχει χάσει το 28% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

  • Τα στοιχήματα στην αγορά δίνουν τώρα πιθανότητα σχεδόν 50% σε νέα πτώση της τουρκικής λίρας, που θα φέρει την ισοτιμία της στο ιστορικό χαμηλό των 25 λιρών προς ένα δολάριο μέχρι τα τέλη του έτους.

Η Τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στη διάρκεια του περασμένου έτους και τα έχει φθάσει στο 9%, όταν ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται σε επίπεδα γύρω στο 86%.

Προκειμένου, έτσι, να στηρίξει το νόμισμα, η Τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να καταφεύγει σε συνεχείς παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, με τις οποίες έχει δαπανήσει 108 δισ. δολ. στη διάρκεια μόνο του περασμένου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό χρέος στα χέρια ξένων επενδυτών ανέρχεται μόλις σε 1,3 δισ. δολ., που είναι ιστορικό χαμηλό.