Ρεκόρ 10ετίας σε επίπεδο ανάπτυξης καταγράφει η αγορά υπολογιστών καθώς το γ’ τρίμηνο σημειώθηκε άνοδος 12,7% σε σχέση με την περσινή περίοδο, επιτυγχάνοντας παραδόσεις 79.2 εκατομμυρίων συστημάτων.

Όπως αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα της εταιρείας Canalys η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει λογική εξήγηση: Η απαίτηση για νέους υπολογιστές αυξάνεται καθώς ήδη διανύουμε σε παγκόσμια κλίμακα το δεύτερο κύμα της πανδημίας και πολλές επιχειρήσεις και χώρες ολόκληρες συνεχίζουν να επενδύουν σε μια πιο μακροχρόνια μετάβαση στην τηλεργασία. Ενδεικτικό ότι οι παραδόσεις laptops αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 28.3% ενώ η κατηγορία των επιτραπέζιων υπολογιστών συρικνώθηκε κατά 26%.

Η πορεία εν μέσω COVID-19

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το πρώτο τρίμηνο ήταν σχετικά αδύναμο, το β’ τρίμηνο υπήρξε αισθητή ανάκαμψη, ενώ το γ΄τρίμηνο, πλέον, η άνοδος είναι ραγδαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες παραδόσεις φορητών υπολογιστών άγγιξαν κατά την διάρκεια του γ’ τριμήνου τις 64 εκατομμύρια μονάδες, δηλαδή σχεδόν όσα laptop παραδόθηκαν το δ΄τρίμηνο του 2011 (64.6 εκατομμύρια μονάδες).

Lenovo, HP και Dell

Οι Lenovo, HP και Dell φαίνεται πως κρατούν τα ηνία αυτής της «μάχης». Συγκεκριμένα, η Lenovo εμφανίζεται ξανά στην 1η θέση ύστερα από λίγο καιρό με ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο της τάξης του 11.4% και παραδόσεις που ξεπέρασαν τις 19 εκατομμύρια μονάδες.

Σημαντική ήταν η άνοδος και για την HP: ανάπτυξη 11,9% με 18,7 εκατ. παραδόσεις την ίδια περίοδο. Επίσης η Dell στην 3Η θέση με οριακή πτώση 0,5%

«Η επίδραση της πανδημίας στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, σπουδάζουν και συνεργάζονται θα δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες για τους κατασκευαστές υπολογιστών, τα επόμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Rushabh Doshi, διευθυντής ερευνών της Canalys, εκτιμώντας πως οι δαπάνες στον τομέα του IT, περιλαμβανομένων των επενδύσεων σε προσωπικούς υπολογιστές, θα είναι ο πυρήνας της οικονομικής ανάκαμψης στον απόηχο της πανδημίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here