Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν αρχίσει και κρούουν οι τραπεζίτες εκφράζοντας φόβους για νέα γενιά «κόκκινων» ξενοδόχων.

Αφορμή η μεγάλη ξενοδοχειακή ανάπτυξη της Αθήνας, με επενδυτές που δε γνωρίζουν απαραίτητα τη «δουλειά», η οποία σίγουρα όπως αναφέρεται δεν μπορεί να στηριχθεί απλά και μόνο στην άνοδο από τις διεθνείς αφίξεις του Ελ. Βενιζέλος.

  • Υπενθυμίζεται εδώ ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, επί του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων (124,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018), τα δάνεια σε καταλύματα είναι περί τα 7,5 δισ. ευρώ και από αυτά το 35,2% χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (περιλαμβάνονται και οφειλές με αυξημένες πιθανότητες καθυστερήσεων).

Το νούμερο είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με μία τριετία πριν, εν έτει 2016 όταν το ήμισυ των δανείων των καταλυμάτων χαρακτηριζόταν ως «μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα», ωστόσο, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία της έκθεση όσο και τα στελέχη των συστημικών τραπεζών,

  • «προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική του πορεία και τη συμβολή του στο ΑΕΠ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here