Νέο πακέτο παρεμβάσεων ανακοινώνει σήμερα η Christine Lagarde μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χθες το βράδυ, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης συζήτησαν και σχεδίασαν νέες ρηξικέλευθες κινήσεις στις αγορές ομολόγων κυρίως με μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

  • Στόχος είναι δοθούν μεσομακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα της ευρωζώνης από τις επιπτώσεις της κατακόρυφης αύξησης του χρέους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα που επηρεάζουν δρματικά τη δημοσιονομική “εικόνα” των χωρών της Ευρωζώνης την επόμενη του Covid-19 ημέρα.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο χρόνος που θα ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων παρεμβάσεων οι οποίες εκτιμώνται σε επιπλέον 500 δισ Ευρώ.

Μέχρι τώρα η EKT έχει χρησιμοποιήσει λιγότερο από το 30% του κεφαλαίου των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (840 δισεκατομμύρια δολάρια) που προορίζονται για το προγράμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία που ξεκίνησε τον Μάρτιο για να στηρίξει τις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ενδεχομένως η Christine Lagarde να περιμένει τη συνεδρίαση του Ιουλίου ή του Σεπτεμβρίου για να δώσει το σύνθημα των νέων -επιπλέον- παρεμβάσεων αφού πρώτα μετρήσει εάν το ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα είναι αρκετό για να καταπολεμήσει την ύφεση που μαστίζει πολλά ευρωπαϊκά κράτη λόγω της πανδημίας.

Οι πιέσεις των αγορών που ώθησαν την ΕΚΤ να αντιδράσει, έχουν πλέον εξασθενίσει, κυρίως λόγω της αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας και επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησίασε μια κοινή δημοσιονομική απόκριση μέσω ενός Ταμείου Ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πώληση ομολόγων της Ιταλίας την Τετάρτη προσέλκυσε ρεκόρ ζήτησης.

Ωστόσο, αν δεν γίνει η αναμενόμενη αύξηση των πόρων του προγράμματος ομολόγων, ενδεχομένως κάτι τέτοιο να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά, ανάλογη με εκείνη του Μαρτίου, όταν η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε εμμέσως να μην ενεργήσει για την στήριξη των περιφερειακών αγορών της Ευρωζώνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here