Για πρώτη φορά στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία κατατίθεται στο κοινοβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση, ένας Προϋπολογισμός, με 2 διαφορετικές πολιτικές εκδοχές εφαρμογής του και δύο διαφορετικούς δημοσιονομικούς στόχους.
Αφού πέρασε ένα ακόμη Σαββατοκύριακο, με φήμες, διαρροές, «εμπιστευτικές πληροφορίες» και πολιτικές «ζυμώσεις», ο Υπουργός Οικονομικών καταθέτει σήμερα στη Βουλή, το πρώτο «μετα-μημονιακό» προσχέδιο Προϋπολογισμού που αποδεικνύει πόσο μακριά βρίσκεται η Ελλάδα από την μεταμνημονιακή περίοδο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, το προσχέδιο Προϋπολογισμού δεν απηχεί το σχέδιο και τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά, αλλά καταγράφει ως σχολιαστής τα δύο διαφορετικά και εναλλακτικά σενάρια για την περικοπή των συντάξεων που έχει ήδη ψηφιστεί ήδη από το καλοκαίρι.
Με βάση το Σύνταγμα της χώρας, ο Προϋπολογισμός του 2019 θα πρέπει να έχει κατατεθεί αναλυτικά έως τις 21 Νοεμβρίου.
- Το πρώτο σενάριο προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων
- Το δεύτερο σενάριο θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων και την μη εφαρμογή των αντιμέτρων.
Για το 2019, ο Προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% – 4,3% του ΑΕΠ . Αν όμως περικοπούν οι συντάξεις το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 3,5%). Προβλέπονται έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,2 δις Ευρώ.
Στο προσχέδιο, καταγράφονται τα μέτρα «κοινωνικής ανακούφισης» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη:
- Η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς μέχρι το τέλος του έτους.
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ.
- Η μείωση έως 30% του ΕΝΦΙΑ το 2019 για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως και 150.000 ευρώ.
- Η χορήγηση επιδόματος στέγασης στις αρχές του επόμενου έτους σε περίπου 300.000 οικογένειες που πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο. Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα κυμαίνεται από 70 έως 200 ευρώ το μήνα.
- Η μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% από την 1η Ιανουαρίου 2019.