Προϋπολογισμός ανάξιος σχολιασμού

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η στήλη υπόσχεται στους αναγνώστες της ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί περαιτέρω με αυτό το ανέκδοτο που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή και κάποιοι ονομάζουν «προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019».

Το κύμα των θετικών αντιδράσεων και δηλώσεων που ακούσαμε και διαβάσαμε χθες από τις Βρυξέλλες, δεν αφορά το ίδιο το κείμενο του Προϋπολογισμού αλλά το γεγονός ότι -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατάφερε και απέτρεψε τους θερμοκέφαλους του Μεγάρου Μαξίμου από το να καταθέσουν τον «δικό τους Προϋπολογισμό», χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Τελικά στη Βουλή κατατέθηκε ένα «σχέδιο προθέσεων», μαζί με τον …κανονικό Προϋπολογισμό όπως τον είχε συμφωνήσει στις συνεδριάσεις του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών.

Στους επόμενους 2 μήνες, οι Έλληνες πρέπει να ζήσουν με την ευφορία της «δημιουργικής ασάφειας» που καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση μέχρι να οριστικοποιήσει τον χρόνο των εκλογών.

Εκείνο που όλοι πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι με αυτές τις πολιτικές συμπεριφορές ακόμη και οι Τράπεζες της χώρας δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές, με επιτόκιο μικρότερο του 12% (!!!).

Τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα των 7-8 δις Ευρώ κάθε χρόνο θα παραμείνουν στην ζωή μας μέχρι το 2022 τουλάχιστον και όσο η οικονομία δεν μπορεί να δανειστεί, όσο δεν προσελκύουμε μεγάλες ξένες επενδύσεις, το πλεόνασμα αυτό θα εκμαιεύεται από την βαριά έμμεση και άμεση φορολογία εισοδημάτων που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συρρικνώνεται και στο τέλος δεν εκτελείται στο σύνολό του όπως συμβαίνει κάθε χρόνο Πρώτη Φορά Αριστερά για να καλύψει «κοινωνικές ανάγκες».

Συμπερασματικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατάφερε και κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή ενσωματώνοντας κανονικά τις επιπτώσεις από την περικοπή των συντάξεων για να είναι συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις του στο Eurogroup.

Tαυτόχρονα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε κι έναν πίνακα με δημοσιονομικές παρεμβάσεις που κοστίζουν 1,1 δισ. ευρώ, για να εξευμενίσει τους «αγωνιστές» του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθούν να κρατήσουν. με ψέματα, ζωντανή την ελπίδα του συνταξιούχου, για τελευταίες ρανίδες αξιοπρέπειας προτού εγκαταλείψουν οριστικά τον μάταιο τούτο κόσμο προκειμένου να σώσουν το Ασφαλιστικό Σύστημα….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here