Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε παγκόσμια κλίμακα το 2022, αγγίζοντας υψηλά επίπεδα ρεκόρ σε πολλές χώρες. Θα μπορούσε τελικά να υποχωρήσει το 2023;

Tο infographic, απαντά σε αυτό το ερώτημα χρησιμοποιώντας στοιχεία από την έκθεση World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός κορυφώθηκε στα τέλη του 2022, τα ποσοστά το 2023 αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερα από το συνηθισμένο σε πολλά μέρη του κόσμου. Μετά τον παγκόσμιο πληθωρισμό 8,8% το 2022, το ΔΝΤ προβλέπει ποσοστό 6,6% για το 2023 και 4,3% για το 2024 με βάση την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Ιανουαρίου 2023.

Για τους αισιόδοξους, τα καλά νέα είναι ότι ο διψήφιος πληθωρισμός που χαρακτήρισε σχεδόν τον μισό κόσμο το 2022 αναμένεται να είναι μικρότερος φέτος. Για τους απαισιόδοξους, από την άλλη πλευρά, η εξέταση χωρών όπως η Ζιμπάμπουε, η Βενεζουέλα, η Τουρκία και η Πολωνία μπορεί να υποδηλώνει ότι απέχουμε πολύ από το να εξέλθουμε από τη δίνη του πληθωρισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτές είναι οι χώρες με τους υψηλότερους προβλεπόμενους ρυθμούς πληθωρισμού το 2023.

 

Το υψηλότερο ποσοστό-σοκ καταγράφεται στη Ζιμπάμπουε, ήτοι 204.6% και ακολουθούν η Βενεζουέλα (195%) και το Σουδάν (76,9%).

Ενώ οι παραπάνω χώρες αγωνίζονται να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη, ορισμένα μέρη του κόσμου αναμένεται να συνεχίσουν να τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης κρίσης κόστους ζωής. Πολλές ασιατικές χώρες, ιδίως η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Κίνα, προβλέπεται ότι θα δουν πληθωρισμό χαμηλότερο από 3% το επόμενο έτος.

Όσον αφορά τον χαμηλό πληθωρισμό, η Ιαπωνία ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Με αυστηρούς ελέγχους τιμών, αρνητικά επιτόκια και γήρανση του πληθυσμού, η χώρα αναμένεται να δει πληθωρισμό μόλις 1,4% το 2023.

Η Ελλάδα φαίνεται πως θα κινηθεί σε σχετικά καλά επίπεδα, καθώς έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο 3,2%. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here