Σπάει μια παράδοση δεκαετιών και δημιουργούνται ρήγματα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε σχίσματα αν δεν υπάρξουν ψύχραιμες διευθετήσεις.

Tα τελευταία χρόνια, με το μεγάλο άνοιγμα που έχει επιχειρήσει  ο  ΣΕΒ σε άλλους τομείς του επιχειρείν, πέραν της Βιομηχανίας, σήμερα  έχει μέλη από εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρείες υπηρεσιών, τεχνολογίας και τράπεζες έως και startups, προσθέτοντας στο μεταξύ και “συγγενείς” Συνδέσμους.

Στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο σημερινός Πρόεδρος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, τον Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές.

Την ίδια απόφαση ανακοίνωσε και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Βιδάλης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο επιχειρηματίας επενδυτής Σπύρος Θεοδωρόπουλος  ανακοίνωσε επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος.

Την ίδια ακριβώς πρόθεση έχει ανακοινώσει από καιρό (κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων), η κυρία Ιουλία Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ)

Ξαφνικά όμως στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο σημερινός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και …τρίτη (!) υποψηφιότητα. 

  • Πληροφορίες αναφέρουν  πως υπάρχει ενδιαφέρον για υποψηφιότητα από το οικοσύστημα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται -όχι στις παραδοσιακές βιομηχανίες αλλά- στην καινοτομία.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στα 119 χρόνια του θεσμού, στον ΣΕΒ, θα στηθούν κάλπες μεταξύ των βιομηχάνων και επιχειρηματιών μελών, για να αποφασίσουν ποιον θέλουν για πρόεδρο. Με δεδομένο ότι ο ΣΕΒ έχει περίπου 700 μέλη που μπορούν να ψηφίσουν, η υπόθεση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αμφίρροπο αγώνα.

Προς το παρόν, γνωστοί είναι οι 2 υποψήφιοι:

Η κα Ιουλία Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και CEO του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), που είναι η σημερινή Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ από το 2022. Φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει  τις μικρότερες επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ.

Εαν εκλεγεί η κα Τσέτη των UniPharma και Intermed θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΒ, αφού  οι προηγούμενοι 25 πρόεδροι του Συνδέσμου ήταν άνδρες.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ήδη αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Η δήλωση του προέδρου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου:

  • «Θέλω να πιστεύω ότι παραδίδουμε τον ΣΕΒ έχοντας συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, συνεχίζοντας το έργο και τη δέσμευση των προηγούμενων Προέδρων για τη διαρκή ανανέωση και εξέλιξή του.
  • Σε μια περίοδο, όπου οι περισσότερες σταθερές της παγκόσμιας οικονομίας και της κοινωνίας δοκιμάζονταν, συνομιλήσαμε υπεύθυνα με την Πολιτεία, ενισχύσαμε την παρουσία του Συνδέσμου σε Ελλάδα και Ε.Ε., συνεισφέραμε με καλά δουλεμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα συνδράμαμε στην αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα στην υγειονομική κρίση και στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, αναδεικνύοντας την επιχειρηματικότητα ως μέρος της λύσης στα σύνθετα ζητήματα της χώρας.
  • Τοποθετήσαμε στον πυρήνα των δράσεων μας την ψηφιακή επανάσταση, την καινοτομία, τη βιομηχανική ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση, την ισότητα και τη συμπερίληψη, την εταιρική υπευθυνότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση των δεξιοτήτων αλλά και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
  • Ταυτόχρονα, εστιάσαμε στις σύγχρονες εργασιακές σχέσεις, στην επιχειρηματική εξωστρέφεια και την περιφερειακή ανάπτυξη, στην επενδυτική κινητοποίηση, στην απλοποίηση του επιχειρηματικού και φορολογικού περιβάλλοντος, στις αρτιότερες υποδομές, στην καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού, ενισχύοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στήριξης στα μέλη μας. Τέλος, διευρύναμε τη δεξαμενή των μελών μας, συμπεριλαμβάνοντας πλέον αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ τα αντανακλαστικά του Συνδέσμου ενισχύθηκαν χάρη στον επαγγελματισμό των στελεχών μας, αλλά και των ομάδων εργασίας που καθοδήγησαν τα μέλη του Δ.Σ.
  • Οι προκλήσεις της επόμενης περιόδου αναμφίβολα παραμένουν μεγάλες και ο Σύνδεσμός μας καλείται να συνεχίσει να στηρίζει τα μέλη του, αξιοποιώντας την συσσωρευμένη εμπειρία, την ευχέρεια εκπροσώπησης διαφορετικών κλάδων και εταιρικών μεγεθών, αλλά και την τόλμη για νέες δράσεις. Βασιζόμενος σε αξίες που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τον τρόπο λειτουργίας του, όπως την συνεννόηση και την σύνθεση απόψεων, ο ΣΕΒ χρειάζεται να συνεχίσει να παρεμβαίνει με όλες τις δυνάμεις του ενωμένες και με τις συλλογικές επιδιώξεις πολύ πιο πάνω από τις προσωπικές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ