Σε σύντομο χρονικό διάστημα, δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας (και του Χρηματιστηρίου βεβαίως) άντλησαν περίπου 1 δισ. Ευρώ (!).
Κεφάλαια που ούτε κατά διάνοια θα διανοούνταν να…σηκώσουν από τις αγορές στο μακρινό αλλά και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.
Προφανής η διαφορά, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος παρά το γεγονός ότι η οικονομία μας είναι η μόνη από τις χώρες της ευρωζώνης που δεν έχει βαθμολόγηση επενδυτικής κλίμακος. 
Αυτό είναι το ευρύτερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινήθηκαν ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, ωστόσο υπάρχει και το επί μέρους πλαίσιο με τις λεπτομέρειες.
Ο ΟΤΕ βγήκε στις αγορές για 500 εκατ.€ , η προσφορά ξεπέρασε τα 2,5 δισ.€, με το κουπόνι έκδοσης στο 0,875% το χαμηλότερο που έχει πετύχει ποτέ ο Όμιλος αλλά και συνολικότερα από κάθε άλλη εισηγμένη ή μη.
    Ο δε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ, έκανε λόγο για έκδοση-ορόσημο, απόλυτα δικαιολογημένα.
 Η έκδοση του ΟΤΕ έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου και έκτοτε ακολούθησε κίνηση έως τα 12,92€ την Παρασκευή. Τελική τιμή στα 12,81€ και αποτίμηση πάνω και από τα 6 δισ.€, στα 6,15 δισ. συμπληρώνοντας πως η αποτίμηση της μητρικής Deutsche Telekom ανέρχεται στα 73,6 δισ.€ με το  outlook της να βαθμολογείται με τριπλό ΑΑΑ. Σημειωτέον, πως η Deutsche Telekom κάλυψε το 20% της έκδοσης, δηλαδή περί τα 100 εκατ. Ευρώ.
 Και ερχόμαστε στα ΕΛΠΕ.
Δέκα μέρες μετά τον ΟΤΕ, άντλησαν μέσω 5ετούς εκδόσεως 500 εκατ. Ευρώ με την προσφορά των funds να διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. € σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ανδρέα Σιαμίση.  Το επιτόκιο στα 2% δηλαδή υπέρδιπλάσιο αυτού του ΟΤΕ.
     Η μετοχή των ΕΛΠΕ διόρθωσε -3,23% έκτοτε. Σε αντίθεση η μετοχή του ΟΤΕ απέχει μόλις 0,29 ευρώ από το υψηλό των 13,10€ που καταγράφηκε στην συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου.
      Η σύγκριση και τα συμπεράσματα δικά σας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here