Με πολύ διακριτικό τρόπο και σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, διεξάγονται οι συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της διοίκησης της Aegean Airlines.

Θέμα η επιστροφή της κρατικής βοήθειας και η μέθοδος που μπορεί αυτή να γίνει προς όφελος του Δημοσίου

 Ήταν καλοκαίρι του 2021, όταν το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλλε στην Aegean την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η εταιρεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της απαγόρευσης πτήσεων, την άνοιξη του 2020.

  • Σε αντάλλαγμα, το Υπουργείο Οικονομικών πήρε τίτλους δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα warrants μπορούν να ασκηθούν σε διάστημα 2 έως 5 ετών (μεταξύ 3 Ιουλίου 2023 και 3 Ιουλίου 2026) στην τιμή των 3,2 ευρώ ανά μετοχή (που ήταν τότε η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Aegean).

Σήμερα η μετοχή της Aegean ίπταται με άνεση πάνω από τα 5 ευρώ.

  • Είναι μια χρυσή ευκαιρία για το Ελληνικό Δημόσιο, όχι μόνον να πάρει πίσω τα λεφτά της κρατικής βοήθειας, αλλά και να καταγράψει κέρδη, αποδεικνύοντας ότι όταν η κρατική παρέμβαση γίνεται σωστά, κερδίζει η οικονομία, η επιχείρηση, οι θέσεις εργασίας αλλά τελικά και ο Έλληνας φορολογούμενος…