Νέο πολεοδομικό σχεδιασμό για την εκτός σχεδίου δόμηση εισάγει η κυβέρνηση. Η  ρύθμιση που παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση οικοπέδων τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων που με διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας είχαν βάλλει στο πάγο δεκάδες οικοδομικές άδειες.

Προβλέπονται μέτρα για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης αλλά και η δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού κατεδαφίσεων προκειμένου η πολιτεία να βγει από την διαχρονική και εκ του αποτελέσματος ανεφάρμοστη πολιτική καθαίρεσης παράνομων κτισμάτων.

Στόχος είναι η υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, θεσπίζοντας μέτρα που μεταξύ άλλων θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη γέννηση μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων και θα προστατεύσουν το περιβάλλον από την άναρχη δόμηση.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Με το νομοσχέδιο για τις παραλίες, αλλάζουν όλα στη δημοπράτηση των αδειών χρήσης και εκμετάλλευσης παραλιών, το πλαίσιο των ελέγχων, οι κυρώσεις αλλά και η δυνατότητα καταγγελιών.

Η δημοπράτηση των αδειών χρήσης και εκμετάλλευσης θα γίνεται και θα ολοκληρώνεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους. Κατά παρέκκλιση, φέτος, πρώτο έτος εφαρμογής του νέου πλαισίου εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί έξτρα χρόνος πέραν της 31ης Μαρτίου 2024.

Επιχειρείται να μπει τάξη στις αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες (Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, Δήμοι, Περιφέρειες, Αστυνομία…) και οι έλεγχοι θα γίνονται κεντρικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με μικτά κλιμάκια.

Οι Δήμοι δεν θα έχουν αρμοδιότητα ελέγχου.

Το σχέδιο προβλέπει μοντέλο ΑΑΔΕ στην επιβολή ποινών.

Τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται και θα εισπράττονται, η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων θα επιτηρείται όπως συμβαίνει σήμερα με τα «λουκέτα» 24 ή 48 ωρών που επιβάλλει η ΑΑΔΕ, οι ποινές αυστηροποιούνται και όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές δεν θα υπάρχει η δυνατότητα μετά την απομάκρυνση των ελεγκτών, οι ξαπλώστρες για παράδειγμα να επιστρέφουν στην παράνομη θέση τους.

Θα υπάρχουν drones και αεροφωτογραφίες, που θα διασφαλίζουν πως ότι απομακρύνθηκε παραμένει μακριά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ