Μαζί με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και τις παραλίες, ο Κωστής Χατζηδάκης σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιάσει και το νομοσχέδιο για τον συμπληρωματικό φόρο 15% των πολυεθνικών.

Είναι μια απόφαση της ΕΕ για τον περιβόητο «Πυλώνα 2», που με απλά λόγια υποχρεώνει όλες τις πολυεθνικές να πληρώνουν κατ’ ελάχιστο φόρο 15% επί των κερδών που πραγματοποιούν σε μια χώρα μέλος.

Έτσι, περιορίζονται τα κίνητρα των πολυεθνικών να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες με χαμηλή φορολογία.

Στην Ελλάδα ισχύει φορολογικός συντελεστής 22% για τα εταιρικά κέρδη, αλλά πολλές πολυεθνικές που λειτουργούν στη χώρα μας έβρισκαν πάντα ένα παραθυράκι να μεταφέρουν έσοδα και κέρδη σε άλλες χώρες με χαμηλότερους συντελεστές, για να αποφύγουν τη φορολογία.

Ο εθνικός συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών (22%) θα παραμείνει αμετάβλητος και ο ελάχιστος φόρος 15%, υπό μορφή «συμπληρωματικού φόρου» όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο θα επιβληθεί από τη χρήση του 2026.

Με το νέο πλαίσιο που εισηγείται ο Κ. Χατζηδάκης, και θα ισχύσει ταυτόχρονα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζεται ο λεγόμενος «ανταγωνισμός προς τα κάτω» — δηλαδή, η μάχη μεταξύ των χωρών για μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών, προκειμένου να προσελκύουν επενδύσεις.

Το άμεσο δημοσιονομικό όφελος από αυτό το νέο καθεστώς υπολογίζεται σε 70 με 80 εκατ. ευρώ ετησίως…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ