Ακρως επιφυλακτικός για την επιθετικότερη αύξηση επιτοκίων στην διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, εμφανίζεται σε παρεμβάσεις του ο Αλέξης Πατέλης.

Μάλιστα ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού εκτίμησε, πως λόγω της ραγδαίας αύξησης/επιβάρυνσης επιτοκίων/κόστους χρήματος δανειολήπτες στη Δανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και αλλού θα υποστούν σοκ.

Και στην Ελλάδα;
Eιδικά για το (δημόσιο ) χρέος ο Αλέξης Πατέλης εκθείασε τον Δημήτρη Τσάκωνα-επικεφαλής του Commando Team του ΟΔΔΗΧ– λέγοντας, πως

  • “…Αυτόν τον άνθρωπο  πρέπει να τον τιμήσει η ελληνική πολιτεία. Με τις κινήσεις του έχει σώσει πάμπολλες φορές το κράτος…”

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο τη συγκράτηση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 169,1% για φέτος, με χρέος γενικής κυβέρνησης στα 355 δισ. ευρώ και ΑΕΠ στα 210 δισ. ευρώ.

Για το 2023 στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του Χρέους στο 161,6% του ΑΕΠ.

Φέτος πρέπει να δαπανηθεί σημαντικό μέρος των ταμειακών διαθεσίμων. Του χρόνου θα πρέπει να γίνουν νέες εκδόσεις ομολόγων της τάξης των 8-10 δισ. ευρώ.

Η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει και για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και για την πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων (GLFs), η οποία προγραμματίζεται να προχωρήσει κανονικά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτή τη στιγμή, το ταμείο του Δημοσίου διαθέτει πόρους της τάξεως των 39 δισ. ευρώ.

Με τις αποπληρωμές των διμερών δανείων θα διατεθούν περί τα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ θα χρειαστεί και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ