Της Κυρέλας Πέτρου

Σε σημαντική ανάπτυξη εργασιών προσβλέπει η διοίκηση της ΟΠΑΠ για το 2018, η οποία θα προέλθει κυρίως από την μεγάλη επέκταση του δικτύου των VLTs, αλλά και από την λειτουργία της νέας πλατφόρμας διαδικτυακού στοιχήματος, η οποία θα είναι έτοιμη για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πριν από λίγο στο πλαίσιο της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων οι κ.κ. Kamil Ζiegler και Daman Cope, εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ατίστοιχα, το 2018 θα είναι ένα ακόμα έτος σκληρής δουλειάς, προς την επίτευξη του στρατηγικού στόχου για το 2020, που αφορά τον μετασχηματισμό της ΟΠΑΠ  σε «παίκτη» παγκόσμιας κλάσης.

Ωστόσο, ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η αποτυχία της πολιτείας να ελέγξει τον παράνομο τζόγο, το ύψος του οποίου, όπως αναφέρθηκε, ξεπερνάει τον νόμιμο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ziegler σήμερα στη χώρα μας υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 1.000 περίπου παράνομες σελίδες στοιχηματισμού. Με βάση το γεγονός ότι η ΟΠΑΠ αποδίδει ετησίως περί τα 400 εκατ. ευρώ στο κράτος (αποτελώντας τον μεγαλύτερο φοροδότη), ο ίδιος εκτιμά ότι οι απώλειες στα κρατικά έσοδα από το παράνομο στοίχημα ανερχονται σε 200-300 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα εκροή συναλλάγματος της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι πραγματοποιείται προς τα Σκόπια, που αποτελεί προσφιλή προορισμό για πολλούς παίκτες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Cope στις δυνατότητες που προκύπτουν από την αξιοποίηση του δικτύου λιανικής της ΟΠΑΠ, μετά την συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από το δίκτυο οι πελάτες θα πραγματοποιούν και άλλες συναλλαγές, όπως πληρωμές λογαριασμών, αγορές εισητηρίων και άλλα, με τον κ. Ziegler ωστόσο να σπεύδει να διευκρινήσει ότι δεν πρόκειται η ΟΠΑΠ να γίνει τράπεζα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα VLTs αναφέρθηκε ότι θα φθάσουν τα 20.000 εγκατεστημένα μηχανήματα στο τέλος το 2018, ενώ ανοδικά κινείται και οι αριθμός των SSBTs (Συσκευές Αυτόματης Εξυπηρέτησης Στοιχηματισμού), που λειτουργούν σήμερα σε περισσότερα από 2.400 καταστήματα και προβλέπεται να έχουν φθάσει μέχρι τα 3.500 σημεία μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παράλληλα, προς το τέλος του έτους, η ΟΠΑΠ θα κυκλοφορήσει και νέα προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα διαδυκτυακού στοιχήματος, αναφέρθηκε ότι αναμένεται να πάρει σημαντικά μερίδια από τον ανταγωνισμό, ενώ επισημάνθηκε ότι η νέα νομοθεσία δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε βάρος της ΟΠΑΠ, καθώς ήδη υφίσταται τον ανταγωνισμό, απλά τώρα αυτός λειτουργεί παράνομα.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στον ιππόδρομο και την Φίλιππο Ένωση, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ, Σπύρος Φωκάς επεσήμανε ότι δυστυχώς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΕ έχει εκτραπεί των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και υπεισέρχεται σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΟΠΑΠ. “Η κατάσταση που επικρατεί είναι ανεπίτρεπτη. Η εταιρεία από την πλευρά της θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της καθώς έχουμε υλοποιήσει μια σημαντική επένδυση στον Ιππόδρομο”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 74,69% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή, που προστίθεται στο προμέρισμα ύψους 0,10 ευρώ που έχει ήδη διανείμει η εταιρεία. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 7/5/2018, με έναρξη διανομής την 14/5/2018.

Η συνέλευση επίσης ενέκρινε πρόγραμμα επιβράβευσης εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου και ανώτερων στελεχών (53 στελεχών συνολικά), ύψους 4,4 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη και έδωσε την προέγκρισή της για αμοιβές διοικητικού συμβουλίου ύψους μέχρι 500 χιλ. ευρώ για το 2018 (αύξηση 11%).

Περαιτέρω επισημάνθηκε ότι θα συνεχισθεί κι εφέτος η πρακτική διανομής προμερίσματος, ενώ σχετικά με τις 1.000.000 περίπου ίδιες μετοχές, αναφέρθηκε ότι σκοπεύουν να τις διατηρήσουν, καθώς εκτιμούν ότι αποτελούν μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, μακροπρόθεσμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here