Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες, αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω επιβράδυνση φέτος, αν και υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στην Κίνα, σύμφωνα με τους leading indicators του ΟΟΣΑ.

Αυτές οι προειδοποιήσεις για την ανάπτυξη έρχονται εν μέσω ενδείξεων ότι ορισμένα τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας ίσως επιβραδύνουν πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα εμφάνισαν απροσδόκητα κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών τον Δεκέμβριο, και στην ευρωζώνη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής.

Αντιθέτως, τα αμερικανικά στοιχεία συνεχίζουν να κάνουν λόγο για ισχυρή ανάπτυξη, αν και οι δείκτες μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας του ΟΟΣΑ υποδηλώνουν ότι κάποια επιβράδυνση είναι πιθανή φέτος.

“Στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, επιβεβαιώθηκαν οι ενδείξεις χαλάρωσης του αναπτυξιακού momentum, οι οποίες επισημάνθηκαν στην αξιολόγηση του προηγουμένου μήνα”, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Οι leading indicators έχουν σχεδιαστεί να παρέχουν προηγμένες ενδείξεις επιτάχυνσης και επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, και βασίζονται σε μια σειρά δεδομένου που έχουν ένα ιστορικό πρόβλεψης τέτοιων αλλαγών.

Οι δείκτες που ανακοινώθηκαν σήμερα βασίζονται στα στοιχεία του Νοεμβρίου. Ο αμερικανικός δείκτης σημείωσε πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στις 99,6 μονάδες, χαμηλότερα από το όριο των 100 μονάδων που κάνει λόγο για σταθερή ανάπτυξη.

Αντιθέτως, ο κινεζικός δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο στις 98,8 μονάδες, σε μια ένδειξη ότι η επιβράδυνση ίσως έρχεται στο τέλος της.

Ο leading indicator για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε χαμηλότερα των 100 μονάδων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας τη συνέχιση της επιβράδυνσης που ξεκίνησε πέρυσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here