«Η τέχνη του κρασιού αντικατοπτρίζει την ίδια τη ζωή. Έχει χαρές, δυσκολίες, κόπο, δημιουργία. Και φτάνει μια όμορφη στιγμή, όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι εξαιρετικού κρασιού, για να ξεχάσεις όλα τα δύσκολα και να οπλισθείς με ελπίδα και κουράγιο για τη συνέχεια. Αυτή είναι η μαγεία του κρασιού, αυτή είναι η μαγεία της ζωής…» αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο κ. Γιώργος Καραμήτρος, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Winery Monsieur Nicolas-G. Karamitros, το οποίο «συνοδεύει» μια μοναδική ιστορία.

Γύρω στο 1455, φθάνει στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα –στον σημερινό Μεσενικόλα– για να βρει καταφύγιο ζωής ο Monsieur Nicolas, ένας ευγενής φραγκικής καταγωγής. Ως γνώστης της αμπελοκαλλιέργειας και του καλού κρασιού, αναγνωρίζει στην τοπική ποικιλία ενός μαύρου σταφυλιού με μο- ναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και αφιερώνει τη ζωή του στη συστηματική καλλιέργειά της, όπως και στη γενικότερη ανάπτυξη της αμπελουργίας στην περιοχή.

Η κληρονομιά που θα αφήσει, αυτή της γνώσης και της φροντίδας για το κρασί, θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη των ντόπιων καλλιεργητών, που θα τον τιμήσουν δίνοντας το όνομά του (παραφράζοντάς το με την ντοπιολαλιά από Μεσιέ Νικολά σε Μεσενικόλα) στην τοπική ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα», καθώς και στο μικρό χωριό που αναπτύχθηκε γύρω από τα αμπέλια. Ο κ. Γιώργος Καραμήτρος, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου, που βρίσκεται στον Μεσενικόλα –στις πλαγιές των Αγράφων, σε απόσταση 2 χλμ. από τη Λίμνη Πλαστήρα–, παράγει σήμερα το MESSENICOLA, το ομώνυμο κρασί ΠΟΠ (από το 1994), από την ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα και τις ποικιλίες Syrah & Carignan.

Άλλες ετικέτες που παράγει σήμερα το οινοποιείο, πολύ αγαπημένες στο κοινό, είναι τα MOI, JE M’EN FOUS! Μια σειρά κρασιών φρέσκων, που κρατάνε όλα τα αρώματα των ποικιλιών και που έχουν κερδίσει το νεανικό κοινό. Τα κρασιά αυτά άνοιξαν, ουσιαστικά, τις αγορές του εξωτερικού για το οινοποιείο Winery Monsieur Nicolas.

Και, φυσικά, ακολουθεί το «βαρύ πυροβολικό» του οινοποιείου, τα μοναδικά TALES OF BLOOD & PARADISE CAN WAIT, που έχουν κερδίσει τους οινόφι- λους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, από το 2009, το οινοποιείο πραγματοποιεί εξαγωγές στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Κύπρο, το Βέλγιο.

Από το 2013, μάλιστα, ξεκίνησε μια συντονισμένη στρατηγική ενεργειών εξωστρέφειας. Η ταυτότητα του οινοποιείου ανανεώθηκε και οι ετικέτες των κρασιών του ξανασχεδιάστηκαν, αποκτώντας ένα ισχυρό εξαγωγικό προφίλ, ενώ παράλληλα δημιούργησε νέα κρασιά, που κέρδισαν και τους πιο απαιτητικούς φίλους του κρασιού, εντός και εκτός Ελλάδας.

Φιλοδοξία, άλλωστε, του κ. Καραμήτρου είναι στο απώτερο μέλλον να κάνει τον τόπο του και το MESSENICOLA γνωστά σε όλο τον κόσμο. Το οινοποιείο διαθέτει 70 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και συνεργάζεται με περίπου 100 αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής.

Επισημαίνεται ότι το οινοποιείο έχει κερδίσει 189 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου τα τελευταία χρόνια. Έχει, επίσης, βραβευθεί για τις συσκευασίες και για τις ετικέτες των κρασιών του σε ανάλογους διαγωνισμούς. «Η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Προσπαθούμε να είμαστε παρόντες σε όλα τα οινικά γεγονότα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παίρνουμε μέρος στις μεγαλύτερες εκθέσεις (SIAL-Παρίσι, Le Grand Dégustation-Μό- ντρεαλ, TopWine-Πεκίνο, ProWein-Ντίσελντορφ κ.ά.) και στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς οίνου σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε γευσιγνωσίες» επισημαίνει ο κ. Καραμήτρος.

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Σήμερα, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί κάνουν εξαιρετική δουλειά. Παράγουν πραγματικά ποιοτικά κρασιά, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα κρασιά των ανταγωνιστών μας σε άλλες χώρες. Επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, σε νέες συσκευασίες, επικοινωνούν τη δουλειά τους και έχουν καταφέρει να αλλάξουν τη γνώμη του κόσμου και των επαγγελματιών για το ελληνικό κρασί.

Στο εξαιρετικά δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που καλούμαστε να επιχειρούμε, πιστέψτε με, καταφέρνουμε το ακατόρθωτο!»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here