Γράφει η «ξενοδόχος»

Ανοικτή σε όλες τις προτάσεις των υποψηφίων επενδυτών δήλωσε χθές μέσω των εκπροσώπων της, με αφορμή την τακτική γενική συνέλευση της μητρικής Τεχνική Ολυμπιακή, η διοίκηση Στέγγου για το Πόρτο Καρράς, το οποίο από τις αρχές του έτους αναζητεί αγοραστή.

Ο γενικός διευθυντής, κ. Αθανάσιος Κλαπαδάκης δήλωσε ότι η διαδικασία της αναζήτησης επενδυτή για το μεγάλο τουριστικό συγκρότημα της Χαλκιδικής που περιλαμβάνει γκόλφ και καζίνο  βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη και από μέρους των πωλητών έχει ήδη ολοκληρωθεί η διάθεση πληροφοριακών στοιχείων για το συγκρότημα στους ενδιαφερομένους. Επόμενο βήμα είναι η υποβολή των δικών τους προτάσεων μέσα στον Οκτώβριο, χωρίς τα χρονοδιαγράμματα να είναι αυστηρά, έστω κι αν η διοίκηση Στέγγου θα ήθελε ιδανικά να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το δυνατόν συντομότερα.

Οι προτάσεις των επενδυτών μπορούν να έχουν το χαρακτήρα συνεργειών (με αιχμή το οικιστικό κομμάτι και τη δυνατότητα ανάπτυξης των 526 κατοικιών), τμηματικής αγοράς (π.χ. μόνο την ξενοδοχειακή, την οινοποιητική δραστηριότητα κ.α.) ή ακόμη και συνολικής αγοράς.

  • «Τα συζητάμε όλα, αν είναι προς το συμφέρον της εταιρείας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Με βάση την αποτίμηση στο τέλος του 2018 η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς εκτιμήθηκε σε αξία 394,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης στο τέλος του 2017, ενώ ως πρόσθετο πλεονέκτημα θα πρέπει να προσμετρηθεί η άδεια ανέγερσης 526 κατοικιών εντός του συγκροτήματος, που λειτουργεί και ως δέλεαρ για τους επενδυτές.

Το θετικό πάντως είναι ότι η διοίκηση Στέγγου έχει εξασφαλίσει σημαντική χρηματοοικονομική «ανάσα» μέσω της επενδυτικής Fortress και του δανείου των 45 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αποπληρωθεί οι τραπεζικές υποχρεώσεις σε Alpha Bank ύψους κοντά στα 22,5 εκατ. ευρώ και Εθνική (800 χιλ. ευρώ), έχουν αποπληρωθεί οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ, κι έχει γίνει σταδιακή πληρωμή υποχρεώσεων σε προμηθευτές και ελληνικό Δημόσιο.

Όπως επισημάνθηκε, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πώλησης του ιστορικού συγκροτήματος της Χαλκιδικής, δεν υπάρχει στενότητα χρόνου λόγω του δανείου της Fortress και τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι ο χρόνος αποπληρωμής, μέσω της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτή, είναι στον ορίζοντα των επόμενων σχεδόν δυόμιση ετών (ήτοι για διάστημα 18 μηνών με ρήτρα για επιπλέον 12 μήνες).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here