Στο Panel VII του 2ου Greek Space Tech Forum με τίτλο Space & Communications, ο κ. Κωνσταντίνος Καράντζαλος, General Secretary, Ministry of Digital Governance, ανέφερε ότι με βάση πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία, υπάρχει «δρόμος» ακόμα στα fixed και τα mobile για την κάλυψη από το 5G. Aυτή τη στιγμή στα σταθερά είμαστε πάνω από το 50% στα νοικοκυριά, καθώς ξεκινήσαμε το 2019. Στο διάστημα, αυτή τη στιγμή έχουμε τους δορυφόρους του Hellasat και ταυτόχρονα προσπαθούμε να συντονίσουμε όλες τις δράσεις των υπουργείων. Το Ταμείο Ανάκαμψης βοήθησε πολύ, αλλά έγιναν Τα έργα μεμονωμένα ανά υπουργείο και τώρα πρέπει να τα συντονίσουμε όλα μαζί. Πρέπει να πιάσουμε το στόχο του 2030 τώρα είμαστε στο μισό. Στο τέλος της ημέρας όλα θα είναι συνδεδεμένα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι εύκολη η μετεξέλιξη των τηλεπικοινωνιών σε αυτό το επίπεδο, άλλες μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη έχουν φύγει ή συγχωνευθεί. Πιστεύω με τα έργα που τρέχουν οι εταιρείες θα παρακολουθούν τις επενδύσεις που προωθούνται και θα δραστηριοποιηθούν αναλόγως, γνωρίζοντας την κατεύθυνση που θα κινηθούμε. Σε αυτόν τον αγώνα το κράτος θέλει ένα σταθερό funding και να πετύχουμε μία συνολική θεώρηση από όλα τα υπουργεία. Όσον αφορά την συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα νομίζω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο. Οι εποπτευόμενοι φορείς θα πρέπει να έχουν experts που να φιλτράρουν την πολιτική και να πηγαίνουν σε ένα πλάνο πολυετές. Νομίζω ότι περισσότερο στις διαδικασίες είναι το πρόβλημα. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι προμήθειες στην Ελλάδα. Έχουμε αρκετά να κάνουμε ακόμα βέβαια, υπάρχουν παντού περιθώρια βελτίωσης, το δημόσιο είναι δύσκολος χώρος.
Ο κ. Δημήτριος Μπαραμίλης, Head of Development and Validation, ISD, ανέφερε ότι βλέπουμε καθημερινά την βελτίωση και την θέληση από την πλευρά του κράτους, παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις. Ανέφερε ότι προωθούν τρεις πυλώνες έργων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο transparent processor, για το οποίο επεσήμανε ότι πρέπει όλο το supplychain να είναι ευρωπαϊκό για να μην είμαστε άμεσα εξαρτημένοι από τις γεωπολιτικές συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια σημείωσε, έχει βελτιωθεί η κατάσταση από την πλευρά του κράτους στο κομμάτι τα χρηματοδότησης ώστε να προχωρούν οι συμπράξεις.
Ο κ. Πάνος Δάλλας, Marketing Director, Wings, ανέφερε ότι είμαστε κατεξοχήν εταιρεία που προσβλέπει στην ανάπτυξη του 5G, καθώς εκεί στηρίζονται όλες οι εφαρμογές μας. Θέλουμε να επεκταθούμε στις δορυφορικές εφαρμογές, για να εμπλουτίσουμε τις υπηρεσίες μας στο κομμάτι αυτό. Είναι βασικό θέμα η πρόσβαση στις υποδομές, άρα είναι πολύ σημαντική η επένδυση και κατά δεύτερο είναι η καινοτομία. Εμείς πιστεύουμε πολύ στο ΑΙ. Η δορυφορική επικοινωνία στην γεωεπισκόπηση θα φέρει άλλο επίπεδο. Είμαστε 150 άτομα στη εταιρεία και επενδύουμε στην καινοτομία του ΑΙ. Θέλουμε να επεκταθούμε στον τομέα αυτό αξιοποιώντας τα προγράμματα του υπουργείου.
Ο κ. Paolo Fioravanti, CEO, Circuits Integrated, είμαστε ένα startup που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στο ελληνικό δίκτυο και ψάχνουμε συνεργασίες για να πάμε στο επόμενο βήμα. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα καλό περιβάλλον -αν και μικρό- και στο σταθερό και στο ψηφιακό. Προσφέρουμε design service, ερευνητικό έργο (είμαστε σε 4 διαφορετικά ερευνητικά έργα αυτή τη στιγμή) και το τρίτο είναι το startup mode. Προσπαθούμε να προσφέρουμε μία πολύ εξελιγμένη εφαρμογή για κεραίες. Η λύση μας αυτή τη στιγμή δεν έχει κάτι αντίστοιχο στην παγκόσμια αγορά.
Σημείωσε ότι σαν μικρή εταιρεία στην Ελλάδα τα έχουμε ζήσει όλα. Βλέπουμε διάφορα σημεία όπου θα θέλαμε βελτιώσεις: 1)Μια πιο εύκολη αναγνώριση του deep tech και της καινοτομίας. Δεν υπάρχουν οι αναγκαίες φορολογικές διευκολύνσεις. 2)Η χρηματοδότηση γίνεται μετά την ολοκλήρωση του έργου, πράγμα που για μια μικρή εταιρεία είναι καταστροφικό. 3) Θα θέλαμε να υπάρχουν εργαλεία χρηματοδότησης όχι μόνο μέσα από κράτος, αλλά και οι τράπεζες θα μπορούσαν να είναι πιο ενεργές σε αυτό το κομμάτι. Να μοιράζεται το ρίσκο. Δεν υπάρχει σύστημα εγγυοδοσίας. Είναι άδικο το ρίσκο για την εταιρεία να είναι διπλό. Και εταιρικό και προσωπικό.
Ο κ. Χρήστος Παπαχρήστος, CEO, Cloud Signals, σημείωσε ότι σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν όλα αμέσως. Σημαντικό είναι ότι υπάρχει χρηματοδότηση και βούληση. Συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι ώστε στο μέλλον να γίνουν όλα όσα αναφέρθηκαν πράξη. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες αιχμής στις τηλεπικοινωνίες. Βλέπουμε ότι υπάρχουν οι δομές και integrators μικροί -λείπουν οι μεγάλοι. Ανταγωνιστικό  πλεονέκτημα της χώρας θεωρώ ότι αποτελεί το ερευνητικό προσωπικό. Υπάρχει πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά θέλει ακόμα προσπάθεια η σύγκληση με τους ακαδημαϊκούς φορείς. Έχουμε ανταγωνιστικές τιμές και μπορούμε να βγούμε προς τα έξω και με πιο μεγάλα εξαρτήματα, endto end. Όσον αφορά την χρηματοδότηση, ανέφερε ότι αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι μόνο ελληνικό. Το σημαντικό είναι να έχουμε ένα όραμα για το πού θέλουμε να πάμε, γιατί δεν μπορούμε να τα χρηματοδοτήσουμε όλα. Να μην χρηματοδοτούμε δηλαδή προϊόντα που αυτή τη στιγμή δεν μας είναι χρήσιμα.