Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Με δραματική καθυστέρηση –ενός έτους- η Ελλάδα σπεύδει να υιοθετήσει την κοινοτική Οδηγία για τα Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών φορέων, τα περιβόητα Επαγγελματικά Ταμεία.
Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν βιαζόταν να προχωρήσει τις διαδικασίες για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης γιατί θεωρούσε ότι «υπονομεύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού μας Συστήματος».
  • Η αλήθεια είναι ότι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι ένας θεσμός που ενισχύουν δυναμικά τόσο τον 1ο πυλώνα όσο και τον 3ο πυλώνα του Ασφαλιστικού μας συστήματος.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργούν περισσότερα από 155.440 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που διαχειρίζονται κεφάλαια 3,8 τρισεκατομμύρια Ευρώ προς όφελος των ασφαλισμένων τους, ενισχύοντας θεαματικά το εισόδημα των συνταξιούχων αλλά και των αποταμιευτών.

Στην Ελλάδα ο θεσμός των ΤΕΑ νομοθετήθηκε το …2002 αλλά εξαιτίας της …απροθυμίας του πολιτικού μας συστήματος, της “γενναιοδωρίας” του κρατικού συνταξιοδοτικού πυλώνα, της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και των ιδεολογικών αγκυλώσεων των κοινωνικών φορέων σήμερα λειτουργούν μόνο 23 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης από τα οποία 19 είναι προαιρετικού χαρακτήρα (βάσει του ν. 3029/2002) και τα 4 υποχρεωτικά (πρώην επικουρικά).

  • Το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο κρύβεται στο γεγονός ότι οι Εισφορές των εργαζομένων προς τα ταμεία εκπίπτουν 100% από το φορολογητέο εισόδημα ενώ οι εφάπαξ παροχές τους επίσης είναι 100% αφορολόγητες.

Η Ελλάδα όφειλε να υιοθετήσει την κοινοτική οδηγία IORPII το αργότερο μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2019To νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση και θα ψηφιστεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου ουσιαστικά ενσωματώνει στο Εθνικό Δίκαιο το σύνολο των προβλέψεων Οδηγίας αλλά αφήνει τις κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες σε 9 Εξουσιοδοτικές Υπουργικές Αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.

  • Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικά, µε απόλυτη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που λειτουργούν ανεξάρτητα από το Κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
  • Αποτελούν συμφωνίες κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών και εργαζομένων.
  • Λειτουργούν µε βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα
  • Φυσικά εποπτεύονται αυστηρά από 3 διαφορετικούς εποπτικούς Φορείς: Το Υπουργείο Εργασίας, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν καθοριστικά στην διοίκηση κάθε Ταμείου, καθορίζουν τον δικό τους θεματοφύλακα, δημιουργώντας μια σημαντική κοινωνική – αυτοοργάνωση και διακυβέρνηση. Τα περιουσιακά στοιχεία κάθε ΤΕΑ ανήκουν στα μέλη του και το Κράτος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα υπό διαχείριση κεφάλαια.

Τα ΤΕΑ αποτελούν τον μοναδικό ασφαλή τρόπο ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, διασφαλίζοντας υψηλότερες συντάξεις και παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Υπάρχουν προφανώς πολλά ζητήματα που πρέπει επιλυθούν. Η κυβέρνηση είναι απαραίτητο να δείξει θάρρος και γενναιότητα ώστε να απελευθερώσει τις δυνάμεις της αγορά για την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους.

Προφανώς πρέπει να υπάρχει αυστηρή εποπτεία αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι κατακερματισμένη σε 3 διαφορετικούς φορείς. Τα καταστατικά ίδρυσης των ΤΕΑ πρέπει να είναι απλά και λειτουργικά. Η μεταφορά αποθεμάτων δεν πρέπει να φορολογείται  και η διαχείριση των ΤΕΑ πρέπει να γίνεται με αποδεδειγμένα επαγγελματικά κριτήρια.

Μετά από 5 χρόνια αδράνειας είναι καιρός, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και ο 2ος Ασφαλιστικός Πυλώνας, να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει στο  Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ