Βήμα-βήμα «χτίζεται» –όπως έχει δρομολογηθεί και αναμενόταν άλλωστε– η δευτερογενής αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μια «μαγιά» περί τα 30,9 δισ. να έχει περάσει ήδη στα χέρια των funds και των servicers.

Μια πίτα που διαρκώς και θα «φουσκώνει» από παλαιότερα, παλαιά, αλλά και καινούργια (λόγω Covid-19) «κόκκινα» δάνεια και υποχρεώσεις, με παράγοντες της αγοράς να ανεβάζουν ακόμη και μέχρι τα 90 (!) δισ. το μέγεθός της. Σε ορίζοντα διετίας-τριετίας, και σε συνάρτηση με τη διάρκεια και την έκταση της κρίσης, και όσων μας περιμένουν.

Την πίτα την ορέγονται (θεωρητικά) 25 εταιρείες διαχείρισης (ΕΕΔΑΔΠ), όμως μόλις τρεις θα είναι οι εκλεκτοί συνδαιτυμόνες που θα γευτούν ακόμη και το 90%, καθώς το «δείπνο» είναι για μεγάλα παιδιά.

Ας τους δούμε: doValue με carte blanche από το deal με τη Eurobank (για την εξαγορά του FPS και το project Cairo), Intrum (με το δικό της deal με την Πειραιώς) και ο νικητής του mega project Galaxy της Alpha Bank (που συμπεριλαμβάνει την εξαγορά της Cepal). Προσώρας, επικρατέστερος νικητής θεωρείται η Pimco –θα δείξει.

Όσο κι αν είναι πρόωρο, παράγοντες της αγοράς προδικάζουν πως αυτοί θα είναι οι τρεις υπερτυχεροί –άντε να εμφανιστεί κι ένας τέταρτος, που μέχρι στιγμής όμως δεν είναι ορατός– που θα κυριαρχήσουν στη συγκεκριμένη αγορά. Συνεπώς, αυτοί θα διαδραματίσουν τον καθοριστικό ρόλο στο “big play” της αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη, έχοντας στη διαχείρισή τους το μεγάλο πακέτο των «κόκκινων».

Ήδη, από τα 30,9 δισ. NPLs που διαχειρίζονται, τα σχεδόν 9 δισ. (για την ακρίβεια 8,989 δισ.) είναι επιχειρηματικά (τα 5,9 προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις), άλλα 5,5 προς ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες κ.λπ., 11,92 καταναλωτικά και τα υπόλοιπα στεγαστικά.

Καθίσταται προφανές πως η ευρύτερη αναδιάταξη δυνάμεων και ισορροπιών στο εγχώριο επιχειρείν θα εξελιχθεί «χειρί» των hyper εταιρειών διαχείρισης. Ονόματα γνωστά θα περιθωριοποιηθούν (ή και θα εξαφανιστούν), άλλα θα διασωθούν, και λιγότερα που αναδεικνύονται ήδη και όσα, συν τω χρόνω, πλαισιώσουν θα διαρθρώσουν τον επιχειρηματικό χάρτη για τα επόμενα, αρκετά, χρόνια.

 

(*) Και ο διορατικός Μυτιληναίος: Για τους «νυχτωμένους» επιχειρηματίες, μιλούσε/προειδοποιούσε (από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014) ο διορατικός μέτοχος της φερώνυμης εισηγμένης. Στο πλαίσιο μιας παρουσίασης στην ΕΘΕ, απάντησε σε σχετική ερώτηση για την πολιτική της μείωσης του τραπεζικού δανεισμού: «Όσοι επιχειρηματίες νόμιζαν πως θα είχαν τα λεφτά των τραπεζών στις εταιρείες τους και τα δικά τους στο εξωτερικό και πως μέσα από έναν απλό διακανονισμό θα μπορούσαν όλα να διευθετηθούν ήταν –και είναι– μακράν νυχτωμένοι», ήταν η περίφημη, πλέον, ατάκα του. Με το συγκεκριμένο να αναδεικνύεται μέσω της στήλης Χαμαιλέων/Euro2Day.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 29/09/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ