Aπό ΧΡΗΜΑ WEEK

Στα 77 δισ. (*) ανέρχεται η αποτίμηση των εισηγμένων –στο ένα τρίτο ως προς το ΑΕΠ–, πολύ χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου και σχεδόν 30% πάνω από την αντίστοιχη της εκλογικής αναμέτρησης του 2019, και με αύξηση καθαρής κερδοφορίας 150%, είναι καταφανώς φθηνότερη. 

Έκτοτε τα μεγέθη των εισηγμένων είχαν σταθερή άνοδο, όπως αποτυπώνεται εύγλωττα στις διανομές κερδοφορίας (μερισμάτων) στις οποίες προχωρούν οι διοικήσεις. Τη διετία 2018-2019, οι διανομές διαμορφώθηκαν σε 1,3 και 2,2 δισ., αντίστοιχα, για να φτάσουν το 2022 τα 2,35 δισ. ευρώ. 

Για το 2023 υπολογίζεται πως θα διανεμηθούν περισσότερα από 2,5-2,55 δισ., ποσά που παραπέμπουν στην προμνημονιακή περιοδο, πειστικός «δείκτης» υγείας για την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Ουσιαστικά, στο εκλογικό 2023, η μερισματική απόδοση των εισηγμένων ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 4%, σε μια περίοδο αύξησης επιτοκίων-χαμηλών/σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. 

Παράλληλα, οι δύο «εκλογικές χρονιές» έχουν για τους επενδυτές εντελώς διαφορετικό σημείο εκκίνησης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τους τέσσερις συστημικούς ομίλους Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, και τη ΔΕΗ, που έκτοτε αναδιαρθρώθηκαν και εξυγιάνθηκαν σε σημαντικό βαθμό. 

Πρακτικά, το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο «εκλογικό 2023» ουδεμία σχέση έχει με του 2019, όπως επίσης και η ΔΕΗ, που μόνο σε όρους αποτίμησης έχει μια διαφορά σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ. Στα 3 δισ. ανέρχεται η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης: με ισχυρές συμπράξεις, πλέον, εξαγορές εκτός συνόρων (Enel Romania), ολική αναδιάρθρωση ενεργειακού χαρτοφυλακίου (ΑΠΕ), απέχει… έτη φωτός από την παραπαίουσα ΔΕΗ των μόλις 450-500 εκατ. λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2019. 

Μόνο μια πρόχειρη ματιά στους ισολογισμούς των τραπεζών αρκεί: από τη χρονιά-πρώτο ορόσημο 2018, όταν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μηδένισε την εξάρτησή του από τον (μνημονιακό) ELA, την αρχή της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019 μέχρι σήμερα (χρήση 2022), η επιστροφή προς την κανονικότητα είναι, κατά γενική εκτίμηση, θεαματική. Και μόνο ο συνδυασμός μείωσης NPLs-αύξησης καταθέσεων από το 2019 μέχρι και το 2022 επιβεβαιώνει τα πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν, με τον κλάδο να γυρνά σε κερδοφορία πέρσι και, πλέον, να βρίσκεται σε μια περίοδο προσπάθειας δημιουργίας επαναλαμβανόμενης καθαρής λειτουργικής κερδοφορίας, με στόχο τη σταδιακή ελάφρυνση από τις απαιτήσεις λόγω αναβαλλόμενης κερδοφορίας, μείωση προβλέψεων κ.ά. 

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια διαδικασία δύσκολη και μετά πολλών εμποδίων, σε περίοδο αβεβαιότητας/ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, με την ΕΚΤ σε “alert” διαρκείας. Ωστόσο, ξένοι επενδυτικοί οίκοι (αλλά και εγχώριοι, λ.χ. η Axia) συμφωνούν πως ο κλάδος βρίσκεται στην καλύτερη θέση συγκριτικά πάντα με την περίοδο της Lehman, του Καστελλόριζου, κατάσταση που θα επιβραβευόταν (από φέτος) με τη διανομή μερίσματος στους μετόχους/επενδυτές ενδεχομένως της Eurobank και της Εθνικής. 

(*) Τιμές/χρηματιστηριακή αξία 5ης Μαΐου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ