Περιβαλλοντικά πιστοποιημένα κτίρια γραφείων σε προνομιούχες τοποθεσίες, κέντρα logistics και data centres, ξενοδοχειακά θέρετρα, κατοικίες και έργα αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης είναι οι κλάδοι των ακινήτων όπου θα συνεχίσει να επικεντρώνεται η Noval Property, θυγατρική του ομιλου της Viohalco στον τομέα των ακινήτων, διερευνώντας και την πιθανότητα νέων αγορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο των ακινήτων του ομίλου Viohalco ανήλθε σε 19 εκατ. ευρώ το 2021, από τα 10 εκατ. ευρώ του 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ (2020: 11 εκατ. ευρώ).

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της Noval Property περιελάμβανε 44 ακίνητα (το ένα έμμεσα, μέσω κοινής εταιρίας με επενδυτική εταιρία ακίνητης περιουσίας), κυρίως στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία. Αποτελείται από συγκροτήματα γραφείων, εμπορικά κέντρα, κέντρα logistics και τουριστικά ακίνητα συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 453.000 τ.μ.

Η Noval Property κατέγραψε αύξηση +13,35% σε ετήσια βάση στην εύλογη αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της στα 413,29 εκατ. ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2021), «παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων, των νέων εξαγορών και της ενεργής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας.

Τα μέτρα στήριξης λόγω της Covid-19 που θέσπισε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση το 2020 επεκτάθηκαν και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο συνδυασμός αυτών των κυβερνητικών μέτρων με τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια των περιορισμών των μετακινήσεων και της αναστολής λειτουργίας συγκεκριμένων επιχειρήσεων επηρέασε σημαντικά τα έσοδα των εταιριών ακινήτων, όπως και της Noval Property, όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση.

Παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες, η Noval Property συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση του εμπορικού κέντρου River West ολοκληρώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 και η εμπορική λειτουργία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, αποκτήθηκαν τρία νέα ακίνητα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Noval Property ανακηρύχθηκε επίσης πλειοδότης (μέσω κοινής εταιρίας με επενδυτική εταιρία ακίνητης περιουσίας, όπως έχει ήδη αναφερθεί ανωτέρω) για την απόκτηση ενός προνομιακού οικοπέδου στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον συγκρότημα γραφείων.

Η απόκτηση του εν λόγω ακινήτου ολοκληρώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Noval Property προχώρησε επιτυχώς στην έκδοση πράσινου ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ, εισηγμένου στην κατηγορία των τίτλων σταθερού εισοδήματος στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το πράσινο ομόλογο της Noval Property ήταν ένα από τα τρία πράσινα ομόλογα που είχαν εκδοθεί μέχρι τότε στην ελληνική κεφαλαιαγορά και περιλαμβάνεται στην ενότητα «ATHEX BONDS GREENet» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία θεσπίστηκε πρόσφατα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here