Μηδένα προ του τέλους…και να που αίφνης αναθερμαίνονται τα σχέδια για το project του East Med.

Ναι, ο λόγος για τον “Φαραωνικό” όπως είχε χαρακτηριστεί αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου προς Ελλάδα-Ευρώπη.

Πλέον, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει άρδην υπό την πίεση όσων διαδραματίζονται στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα σε διάσκεψη με θέμα South East Europe& East Med (που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ρόμπερτ “Μπομπ” Μενέντεζ) οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Chevron και Edison τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της επαν-εξέτασης αυτού του γιγαντιαίου επενδυτικού προγράμματος.
Το ενδιαφέρον της ημερίδας; η παρουσία του Αμερικανού υφυπουργού Ενέργειας, Andrew Lite, ο οποίος μάλιστα συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, πως πράγματι ήρθε η ώρα να ξαναδούν τον συγκεκριμένο αγωγό, με τα νέα δεδομένα.
Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως είχε περιγράψει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόθεση East Med σε μια πρόσφατη συνέντευξη του.

Αναφερόμενος στον αγωγό EastΜed ανέφερε ότι είναι….

  • ” …ένα από τα αρκετά έργα τα οποία συζητούνται αυτή την εποχή προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
  • Περιβάλλεται από ένα διακρατικό κέλυφος, πλην όμως είναι ένα επιχειρηματικό έργο και τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει αν το έργο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο.
  • Θέλω να θυμίσω ότι ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τον EastMed προχωρούν πολύ σημαντικές συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα.
  • Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει άμεσα.
  • Θέλω να θυμίσω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου στόλου των LNG πλοίων είναι ελληνόκτητος, άρα υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον από αυτής της πλευράς”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here