Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης υποστήριξε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο  με τίτλο, «Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης».

  •  «Είναι ένα πολύ σημαντικό, ισχυρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό σχέδιο, που θα εγκαθιδρύσει στη χώρα ένα νέο παραγωγικό ενεργειακό μοντέλο ενισχύοντας την οικονομία»,
  • «Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αγγίζει τη ζωή μιας μεγάλης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και έχει στόχο την δημιουργία ενός ευέλικτου αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση»
  • «Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός, στρέφουν την προσοχή τους σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αλλάζει τη ζωή χιλιάδων πολιτών σε μια περιοχή».
  • «Η αλήθεια είναι ότι το 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε την απόφαση να προχωρήσει γρήγορα μπροστά, για να ανοίξει τις πύλες χρηματοδότησης που έκλειναν και να πάρει η χώρα χρήματα. Όλα τα διαρθρωτικά κοινοτικά προγράμματα για την μεταλιγνιτική περίοδο έρχονται στη χώρα μας και φτάνουν κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ»
  • «Σήμερα θέτουμε τη βάση για ένα σύστημα διακυβέρνησης που δεν κάνατε εσείς»,

ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, και επικρίνοντας την στάση του για την απολιγνιτοποίηση.

  • «Η απολιγνιτοποίηση δεν ξεκίνησε έτσι ξαφνικά. Και έχετε μεγάλη ευθύνη εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, και πρέπει να παραδεχτείτε τα λάθη σας, γιατί ενώ εσείς την ξεκινήσατε, αδρανήσατε πλήρως. Όμως, ήρθε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με απόφαση του, το επίσημο κράτος έστρεψε το ενδιαφέρον του πάνω σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Αυτό που φέραμε εμείς σήμερα, έπρεπε να το είχατε φέρει εσείς το 2016. Η Ελλάδα έχασε χρόνο στον σχεδιασμό για τη μετάβαση σε καθαρότερο ενεργειακό μείγμα, με αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Και αυτό το χαμένο έδαφος έρχεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τρέξει να το καλύψει γρήγορα»,
  • «Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά χρήματα για τη χώρα»
  • «Περίπου 7,5 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που θα έρθουν. Ούτε τα μισά θα έρχονταν αν η κυβέρνηση μας δεν προχωρούσε άμεσα το σχέδιο. Πάνω από 400 εκ. ευρώ θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση των περιοχών με λιγνιτικές μονάδες, ενώ με 24 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις».
  • «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ με την υψηλότερη απορρόφηση κονδυλίων. Αυτό που κάνουμε, είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό και γρήγορο. Στόχος του σχεδίου μας είναι ο οικονομικός μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης όλων των λιγνιτικών περιοχών, η στήριξη και διευκόλυνση της επικοινωνίας όλων των έργων που χρειάζονται. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και θα πετύχουμε τη γρήγορη εγκατάσταση επιχειρήσεων που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας»
  • «Η Πολιτεία, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, θεωρούν ότι η απολιγνιτοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την πατρίδα. Η επιτυχία του θα δώσει πολλές νέες θέσεις εργασίας σε νέους και νέες στις περιοχές μετάβασης. Αντίθετα με το ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε με την αδράνειά του, σε ερήμωση τις περιοχές, εμείς θέλουμε να αντιστρέψουμε το κλίμα, δίνοντας ταυτόχρονα προοπτική ανάπτυξης όλων των λιγνιτικών περιοχών. Το νομοσχέδιο εισάγει τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία ευελιξίας για την γρήγορη υλοποίηση των πολιτικών μας. Ήδη αποδίδει το εθνικό σχέδιο για την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση. Πρώτη η Ελλάδα κατέθεσε σχέδιο καταφέρνοντας να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση και ταυτόχρονα αυξημένα κίνητρα για επενδύσεις σε περιοχές ευάλωτες»,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here