Στις αρμοδιότητες της ειδικής υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2020», ο κ. Νικόλας Μαντζούφας.

«Στην Ελλάδα από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αναλογούν 32 δις. Μέχρι τα μέσα του 2026 τα έργα που έχουμε προτείνει πρέπει να υλοποιηθούν βάσει συγκεκριμένης στοχοθεσίας. Οι εκταμιεύσεις από την ΕΕ εναπόκεινται στον έλεγχο των στοχευμένων οροσήμων και περιόδων υλοποίησης που έχουν συμφωνηθεί. Κάθε ευρωπαϊκό πλάνο αφορά συγκεκριμένα έργα. Κάθε πλάνο συνοδεύεται κι από ένα πλάνο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε ο κ. Μαντζούφας.

«Πρώτον, οφείλω να πω ότι στην Ελλάδα λόγω της δεκαετίας της κρίσης (2010-2019), πλέον, είμαστε συνηθισμένοι στο τομέα των μεταρρυθμίσεων. Δεύτερον, από τα 32 δισ. ευρώ (τα 17 δις αφορούν άμεσες επενδύσεις–επιδοτήσεις σε επιχειρηματικότητα, ΣΔΙΤ) ενώ τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ θα τα δανειστεί η Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους και επιτόκια προς την κατεύθυνση στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας», σημείωσε. Όπως τόνισε, το πακέτο στήριξης είναι εντελώς διαφορετικό ως προς την λογική των ΕΣΠΑ που γνωρίζουμε.

«Στόχος μας είναι -και το υποβάλλαμε και στην ΕΕ- το κομμάτι των δανείων να στραφεί σε μια υγιή ανάπτυξη και να υλοποιηθεί προς την κατεύθυνση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για ένα ολιστικό πρόγραμμα. Αρχές Μαρτίου θα το υποβάλλουμε στην επιτροπή. Η υπηρεσία της οποίας ηγούμαι έχει την ευθύνη του συντονισμού όλων των αρμόδιων εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων που θα λειτουργήσουν προς την επίτευξη του στόχου. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου. Είτε αφορά νομοσχέδιο είτε οτιδήποτε άλλο απαιτείται, δεσμεύεται από συγκεκριμένο ελεγκτικό πλαίσιο, προϋποθέτοντας μεταρρυθμίσεις που εμείς θα επιλέξουμε, θα στηρίζετε δηλαδή στο μεταρρυθμιστικό πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης».

Τα «Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ», αναγνωρισμένα από την επιχειρηματική κοινότητα ως ένας θεσμός ετήσιας αξιολόγησης των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών,  φέτος περιλαμβάνουν 19 επιμέρους κατηγορίες, στις οποίες θα απονεμηθούν συνολικά 55 βραβεία. Επίσης, για τις κατηγορίες «Εμβληματική Προσωπικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών» και «Manager of the Year» θα δοθούν 2 τιμητικές διακρίσεις.

Νικόλαος Μαντζούφας

Ο Νικόλαος Μαντζούφας κατέχει τη θέση του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Διετέλεσε για ένα έτος Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ και για 10 έτη  Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Από το 2012 έως και το 2020 κατείχε τη θέση του Προέδρου του Επενδυτικού Συμβουλίου του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA, υλοποιούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για έργα αστικής ανάπτυξης. Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Advisory Committee του EPEC (European PPP Expertise Centre) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επαγγελματικά έχει δραστηριοποιηθεί και στον ιδιωτικό τομέα, σε διεθνή τραπεζικό όμιλο (Bank of America), στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και στην διεθνή ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton ως επικεφαλής του τομέα Project Finance. Έχει συμμετάσχει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε σημαντικό αριθμό έργων μετοχοποιήσεων /ιδιωτικοποιήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα, καθώς και στην ομάδα εργασίας του Τ.Ε.Ε. για τα έργα ΣΔΙΤ.  Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (Ιntegrated master – Μεταπτυχιακό), καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here